Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington továbbra is elkötelezett a bővítés mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 22. 16:22

Az Egyesült Államok elkötelezett marad a nyitott ajtók politikája iránt, és reméli, hogy a chicagói az utolsó NATO-csúcs, amelyen nem bővítették a szövetséget – jelentette ki május 21-én Chicagóban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Clinton a szövetség tagságára aspiráló országok, Macedónia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Grúzia külügyminiszterei előtt fogalmazott így, akikkel külön találkozott a szövetség vezetői tanácskozásának alkalmából. Az amerikai külügyminiszter kifejezte kormányának egyetértését az aspiráns országok törekvésével, valamint arra való készségét is, hogy e cél érdekében mind kétoldalú alapon, mind a NATO-n belül együttműködjön velük. Hillary Clinton emlékeztetett rá, hogy a szövetséghez való csatlakozásnak két feltétele van: a NATO alapértékeinek tiszteletben tartása és a védelmi képességek megkívánt szintjének tiszteletben tartása.

A legutóbbi, bővítéssel is foglalkozó, 2008-as bukaresti NATO-csúcs döntése értelmében a szövetség két új taggal bővült: Albániával és Horvátországgal. Macedónia felvétele az ország elnevezéséről Görögországgal folytatott vita miatt azóta is várat magára. A nyugat-balkáni térség stabilitásának kiterjesztése reményében a szövetség eddig Bosznia-Hercegovina és Montenegró számára adta meg a jogot a felvétel előszobájának tekintett Tagsági Akciótervhez való csatalakozáshoz. Grúziának ezt a lehetőséget még nem ajánlották fel.