Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zentai szabadlábon védekezhet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 13. 6:53

Szabadlábon védekezhet továbbra is Ausztráliában a háborús bűnök elkövetésével vádolt Charles Zentai (Zentai Károly), miután az ügyében eljáró perthi bíróság elfogadta a felajánlott óvadékot – közölte kedden az ABC ausztrál közszolgálati adó. Az óvadék elfogadásának több feltétele volt, többek között az, hogy a vádlott leadja útlevelét a rendőrségen.

A 87 éves Zentait azzal vádolják, hogy 1944 novemberében egy budapesti laktanyában többedmagával agyonvert egy zsidó fiatalembert, mert az nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

A magyar állam kérte Zentai kiadatását. Az ausztrál igazságszolgáltatás helyt adott a kérelemnek, az ügy jelenleg fellebbviteli szakban van.

Ernie Steiner, Zentai fia azt mondta, biztos, hogy apjának amúgy is megrendült egészségi állapota még rosszabbra fordulna, ha börtönbe küldenék. “Nagyon örülök, hogy a józan ész győzedelmeskedett" – fogalmazott.

Zentai, aki a második világháború után Perthben telepedett le, és megkapta az ausztrál állampolgárságot, a hetedik helyen szerepel azon a tízes listán, amelyet a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ állított össze a legkeresettebb háborús bűnösökről.