Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Virginia nem kér a foglyokból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 13. 6:56

Virginia nem akar befogadni foglyokat a guantánamói tábor felszámolásával – jelentette ki Frank Wolf kongresszusi képviselő. A republikánus Wolf azt mondta, hiba lenne például Halid Sejk Mohammedet, az al-Kaida volt stratégiai tervezőjét Virginiában elítélni és bebörtönözni.

“Ne hozzanak ide ilyen embereket" – mondta a politikus.

Wolf az egyik társszerzője annak a törvényjavaslatnak, amely betiltaná, hogy szövetség pénzből guantánamói rabokat szállítsanak Virginiába. A képviselő levéllel fordult Eric Holder igazságügy-miniszterhez tájékoztatást kérve a terroristagyanús személyek elleni esetleg perekről, azok hosszáról, de még nem kapott választ.

Holder egy múlt heti kongresszusi bizottsági meghallgatáson azt mondta, még nincs döntés arról, hogy lesz-e olyan fogoly, akit az Egyesült Államokba szállítanak.

Barack Obama elnök a beiktatása után első rendelkezések között jelentette be, hogy 2010 januárjáig bezárja a Kuba szigetén levő guntánamói fogolytábort. Kormányának tisztviselői jelezték: a foglyok sorsa eltérő lesz, egyeseket szabadon bocsátanak, másokat bíróság elé állítanak, esetleg a virginiai Alexandriában, ahol 2006-ban lefolytatták a pert a New York elleni terrorcselekményekben való bűnrészesség miatt életfogytiglani börtönre ítélt Zacarias Moussaoui ellen.

Az ellenzékben levő Republikánus Párt hétvégi állásfoglalása szerint a guantánamói fogolytábor bezárása veszélyes, Barack Obama elnök az erről szóló döntésével veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot. Obamának nincs terve arra, hová küldje a táborban őrzött 241 terrorgyanús személyt – tartalmazta a republikánus közlemény.

Nicolas Sarkozy francia államfő a NATO áprilisi strasbourgi csúcstalálkozóján, az amerikai elnökkel folytatott megbeszélése után jelentette be hivatalosan: engedélyezi a guantánamói rabok közül egynek a befogadását. A francia külügyminiszter a múlt héten jelezte, hogy Franciaország hamarosan befogadja az amerikai támaszpontról szabaduló egyik foglyot.

A berlini kormány szintén a múlt héten tudatta, hogy Németország elvileg kész guantánamói foglyok befogadására. A német kormány szóvivője megerősítette, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is kérte Németországot több fogoly befogadására. A sajtó korábbi értesülései szerint mintegy tíz fogolyról van szó, a kínai muzulmán kisebbséghez tartozó ujgurokról.

Somogyi Ferenc washingtoni magyar nagykövet az MTI-nek kedden elmondta: a magyar fél kifejezte azon készségét, hogy hajlandó meghallgatni az Egyesült Államok elképzeléseit, jelezte, hogy kész guantánamói foglyok befogadásáról tárgyalni, de még nem volt konkrét kapcsolatfelvétel az ügyben.