Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét kezünkben a balti légtér kulcsa

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2019. május 2. 12:52

Hazánk és Szlovénia légtere mellett, május elsejétől, négy hónapon át a spanyol, valamint a Brit Királyi Légierő vadászgépeivel együttműködésben, vezető nemzetként a Magyar Honvédség vadászgépei látják el Észtország, Lettország, és Litvánia légterének védelmét. A baltikumi légtérrendészeti misszió (BAP) 50. váltásának átadás-átvételi ünnepségét május 2-án rendezték a litvániai Siauliai légibázison.

1599201843
Négy JAS-39-es Gripen vadászgép, és több mint száz katona települt át Kecskemétről Litvániába, hogy 2015. után – Lengyelországot felváltva – ismét átvegye a Baltikum légterének védelmét. Az ünnepségen Ruben C. Garcia Servert altábornagy, a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ parancsnoka ünnepélyesen átadta a „légtér kulcsát" Ugrik Csaba dandártábornoknak, a BAP-misszió parancsnokának, és Alberto Valero alezredesnek, a légtérvédelmet segítő spanyol kontingens vezetőjének.

Vytautas Umbrasas, litván védelmi miniszterhelyettes beszédében jelentős mérföldkőnek nevezte a mai napot, és úgy fogalmazott: a Baltikum légterének védelme a NATO szövetséges tagországok közötti együttműködés ékes mintapéldája. A miniszterhelyettes a szolgálat megkezdése alkalmából emléktárgyat adott át Ugrik Csaba dandártábornoknak. A BAP magyar parancsnoka elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szolgálók átvehetik a Baltikumban a szolgálatot, különösen ebben az évben az, amikor oly sok jeles évfordulót ünnepelhetünk.

1599201843
„A magyar kontingens kiválóan felkészült, és teljes mértékben elkötelezett a légtér védelmére" – közölte a dandártábornok. Kérdésünkre rávilágított arra, hogy mivel most a nyári időszakban teljesítenek szolgálatot a Gripen-vadászgépek, a készenléti szolgálat ellátása mellett több lehetőségük lesz különféle kiképzési repüléseken is részt venni. Hozzátette: előreláthatólag több éles riasztásra kell számítani, mint négy esztendővel ezelőtt.

Diczházy Gábor, hazánk litvániai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, beszédében kiemelte: a NATO folyamatosan alkalmazkodik a biztonsági környezet változásaihoz. Leszögezte: hazánk elkötelezett a Baltikum légtere biztonsága érdekében, és katonáink meg fogják mutatni, milyen professzionális teljesítményre képesek.

1599201843
Ruben C. Garcia Servert altábornagy arra mutatott rá, hogy noha ez már az 50. váltás, a feladatra semmiképpen sem lehet rutinmunkaként tekinteni. Mint fogalmazott: számára jó érzés visszatekinteni az elmúlt esztendők sikereire, és biztos benne, hogy a magyar és spanyol kezekben biztos helyen lesz a „légtér kulcsa."

A Magyar Honvédség Gripenjeinek szolgálatát a spanyol légierő gépei mellett, szükség esetén a Brit Királyi Légierő vadászgépei is segítik majd.

A 2015-ös baltikumi légtérrendészeti misszió alkalmával vadászpilótáink több mint 430 órát töltöttek a levegőben – ebből huszonöt alkalommal éles riasztás miatt kellett felszállniuk. Érdekesség egyébként, hogy az ötvenedik váltás mellett a litván légierő idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját.

1599201843
Fotó: a szerző felvételei