Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovák katonák érkeztek a Balaton 2015 közös kiképzésre

Szöveg: Snoj Péter |  2015. november 1. 17:00

Vasárnap megérkeztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájába azok a szlovák katonák, akik november elsejétől részt vesznek a Balaton 2015 elnevezésű, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére való felkészülést szolgáló közös kiképzésen.

1596003342

Drót László ezredes, a helyőrség parancsnoka köszöntőjében elmondta: az október 15-én kezdődött és december 15-ig tartó Balaton 2015 célja a magyar, cseh, szlovák katonák kiképzése a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelését segítő logisztikai feladatok ellátására, Kaposvár, Nagykanizsa és Hódmezővásárhely térségében.

A közös kiképzésen október közepétől a magyar állománnyal közösen vesz részt egy 21 katonából álló cseh logisztikai egység, hozzájuk csatlakozott most a szlovák kontingens 21 katonával és tizenegy haditechnikai eszközzel, amelyek hatvan tonna anyag, száz ember és nyolc köbméter ivóvíz szállítására képesek – tette hozzá az ezredes.

A V4-ek megállapodása alapján Szlovákia, Csehország és Lengyelország összesen 170 rendőrt és katonát küldött vagy küld Magyarország déli határai védelmének megerősítésére.

Vasárnap a szlovák zászlófelvonását követően megkezdődtek az elméleti és beillesztő foglalkozások a hódmezővásárhelyi laktanyában.

1596003342

Fotó: a szerző felvételei