Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnoka van a tatai dandárnak

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. január 23. 14:18

Lőrincz Gábor ezredes személyében új parancsnoka van az MH 25. Klapka György Lövészdandárnak. A csapatzászló ünnepélyes átadás-átvételét január 23-án, szerdán tartották a tatai laktanyában.

1599198314
Az ünnepségen Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: új fejezet kezdődött a hadsereg életében a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően. A modernizáció az elmúlt évtizedek legátfogóbb, a hadsereg minden területét érintő folyamata. A szervezeti átalakulások személyi változásokkal is járnak, így lehet most új parancsnoka a tatai dandárnak. A leköszönő – megbízott – parancsnok, Sipos Antal ezredes immár 12 éve szolgál Tatán, s tavaly tavasszal vette át a vezetői beosztást Horváth Gábor dandártábornoktól, aki a balkáni misszióban kapott feladatot. Az altábornagy megköszönte a leköszönő parancsnoknak, hogy lelkiismeretesen vezette az alakulatot a kijelölt úton, s megőrizte a civil szervezetekkel az együttműködést.

1599198315

Az új parancsnokról, Lőrincz Gábor ezredesről Korom Ferenc azt mondta: katonai pályafutását 1992-ben kezdte harckocsiszakasz-parancsnokként, 2003 és 2004 között főtisztként teljesített szolgálatot Székesfehérváron az akkori szárazföldi parancsnokságon, majd visszatért Tatára, ahol egy harckocsizászlóalj helyettes vezetője volt. Ezt követően az Egyesült Államokba vezényelték, ahol a NATO kiképző főtisztjeként dolgozott négy évig. A vezérkari tanfolyam elvégzése után – 2013 és 2014 között – a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökségén szolgált osztályvezetői, csoportfőnök-helyettesi, majd csoportfőnöki beosztásokban. Lőrincz Gábor a missziókból is kivette a részét, hiszen szolgálatot teljesített a Nyugat-Balkánon és Afganisztánban is. Az ezredes személyében egy igazi tatai katona veszi át a dandár vezetését – emelte ki az altábornagy, hozzátéve, hogy édesapja, Lőrincz Kálmán nyugállományú vezérezredes nyomdokaiba lépve veszi át az alakulatot.

1599198315

A Magyar Honvédség parancsnoka elmondta azt is: új feladat lesz a harckocsizászlóalj és a tüzérosztály fegyverzetének lecserélése. „Önökre és az új parancsnokukra vár a feladat, hogy a szárazföldi haderő legütőképesebb és legmodernebb haditechnikai eszközét integrálják a Magyar Honvédség szervezetébe. Ennek érdekében feladatul szabom Lőrincz Gábor ezredesnek, hogy az előző parancsnok által felépített és megtartott készségek alkalmazásával szervezze meg és irányítsa az átalakítást. Készítse és készíttesse fel a kiképzői szakállományt az új technikai eszközök és felszerelések gyakorlatias és professzionális használatára" – hangsúlyozta Korom Ferenc altábornagy.

1599198315

Sipos Antal ezredes, a leköszönő parancsnok azt mondta, a beosztásából fakadó feladatok mindig kihívást jelentettek, de ezeknek megpróbált úgy megfelelni, hogy a dandár, a katonák és a civil alkalmazottak is megkapják azt, amit a törvények és a lehetőségek megengedtek. „Mert aki 25-ös katona vagy a dandár érdekében dolgozik, arra oda kell figyelni, mert önök jelentik az értéket, s büszkén mondhatják magukról, hogy a lövészdandárnál dolgoznak" – hangsúlyozta. Az elmúlt évek feladatai közül kiemelte a határon folyó munkát, a szövetséges erőkkel közös gyakorlatokat és a katasztrófahelyzetekben való helytállást. A feladatokat a dandár példaértékűen teljesítette, fenntartva ezzel a Magyar Honvédség és a lövészdandár jó hírnevét és megítélését.

1599198316

Lőrincz Gábor ezredes, az új parancsnok elmondta: köszönet illeti mindazokat, akik az elmúlt évtizedben megőrizték a dandár működőképességét annak ellenére, hogy a nehéztechnika „hibernált" állapotban volt. „Nekem jutott osztályrészül az a megtisztelő feladat, hogy átvegyem a zászlót és a dandár teljes személyi állományával vállvetve nekilássak a 25-ös újjáépítéséhez" – hangsúlyozta. Az új parancsnok felhívta a figyelmet, hogy mostanra megváltozott a biztonsági környezet, ennek megfelelően a honvédség feladatai is. A Magyar Honvédségnek a régió egyik meghatározó hadseregévé kell válnia, s ebben ismét kiemelt szerepet kapnak a lövészek mellett a harckocsik, az önjáró tüzérség és a nagy távolságú páncéltörő fegyverek is. A következő éveket az építkezés jellemzi majd, új kiképzési és támogatási rendszert kell kidolgozni; egy-két év alatt hirtelen 50 évet ugranak a haditechnika fejlettségében, ami komoly kihívásokkal jár majd. A katonákhoz szólva hangsúlyozta: az előttük álló feladatokat csak úgy tudják végigvinni, ha mindenki egy emberként, erős hittel, bízva egymásban szolgál és építi a régi-új képességeket.

1599198316

Fotó: Dévényi Veronika