Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dán menet Koszovóban

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy |  2019. április 11. 10:53

A koszovói műveleti területen tartózkodó magyar katonák is részt vettek az április elején megtartott „Dancon March” elnevezésű menetgyakorlaton.

A Dancon March-ot, azaz a dán menetet először 1972-ben rendezték meg Cipruson a dán hadsereg katonái. A hegyek között kijelölt 25 kilométeres távot akkor hat óra alatt kellett teljesíteni. Azóta a Dancon March-ot minden olyan műveleti területen – például Cipruson, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Irakban és Afganisztánban – megszervezik, ahol dán katonák is szolgálatot teljesítenek. Koszovóban először 1999 augusztusában rendezték meg.

1599201155

Az április elején megtartott menetgyakorlatra a KFOR-ban szolgáló nemzetek mellett a Koszovói Biztonsági Erők, a koszovói rendőrség, valamint az EULEX misszió rendőr és civil dolgozói is jelentkezhettek. A közel 400 induló között több mint hetven magyar katona is részt vett a nem mindennapi erőpróbán.

A nemzetek összefogását jól mutatja, hogy az MH KFOR Kontingens 20. váltásának katonái a rendezvény lebonyolításában is aktívan részt vettek, hiszen egészségügyi ellátópontot és biztosítópontokat is üzemeltettek. A Novo Seló-i táborból induló és a környező dombokon végighaladó több mint 25 kilométeres távot az egyéni fegyveren, illetve védőfelszerelésen felül legalább tíz kilogrammos többletsúllyal kellett teljesíteni egyenruhában és bakancsban. A kijelölt útvonalat – a megadott szintidőn belül – sikeresen teljesítők emlékérmet és oklevelet kaptak.

1599201156

A menetre a jelentkezés önkéntes alapon történt, a szervezők a nevezési díjakból megmaradt összeggel a dán veteránokat és családjaikat támogatják.

Fotó: Szűcs Sándor tizedes és a szerző