Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóban is a forradalomra emlékeztek

Szöveg: Kozák Piroska százados |  2018. október 25. 16:23

Ünnepi állománygyűlés keretében elevenítette fel az MH KFOR Kontingens 19. váltásának állománya a Novo Seló-i táborban 1956 eseményeit, örökségeit és fájdalmát.

1599195015
A rendezvényen beszédet mondott Bozsik Béla, Magyarország Koszovói Nagykövetségének első tanácsosa. Nemcsak a forradalom napjait foglalta össze, hanem mindazt, ami ahhoz vezetett, hogy Magyarország a második világháború kegyetlen megpróbáltatásai után mégis összefogott a további elnyomás ellen és a szabadságharcot vállalva újra fegyvert ragadott önálló és szabad nemzetté válása érdekében. A drámai eseményeket követően a megtorlás és – az akkor bűnösnek kikiáltott – magyar áldozatok szörnyű éveiről is szólt.

1599195016
Az ünnepségen Legoza Bálint alezredes, a kontingens parancsnoka előléptetéseket és elismeréseket adott át.

A katonai lét fontos része – kiváltképp missziós területen – a fizikai erőnlét megmérettetése, ezért 1956-os elődeink bátor és harcias kiállásának emlékére sportversenyt is rendezett a kontingens több számban.

1599195016
Az ünnepség zárásaként a kontingensparancsnok a Koszovóban szolgáló egyéni beosztású magyar katonáknak és a kontingens teljes állományának közös vacsorát szervezett, amelyen saját főzésű hagyományos magyar ételt szolgáltak fel.

Fotó: dr. Schmidt Gergely hadnagy és a szerző felvételei