Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Debreceni felderítők sikere a huszárok útján

Szöveg: Bari Botond őrvezető | Fotó: Nagy Roland őrvezető |  2021. június 3. 9:14

Az MH KFOR kontingens részeként, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred nyolc katonája teljesítette sikeresen a Hussar's March (Huszárok Menete) elnevezésű nemzetközi sporteseményt május 31-én a Novo Selo-i táborban, Koszovóban.

Koszovó (1)

Május utolsó hétvégéjén a lengyel kontingens által megszervezett két sportesemény tiszteletet állít egyrészt a lengyel veteránoknak, másrészt pedig nemzetközileg minden ENSZ-békefenntartó misszióban szolgáló NATO-katonának.

Május 29-én, szombaton a „Murph Challange” három kategóriájában mérettethették meg magukat a versenyzők, ezzel emléket állítva Michael Patrick Murphy hadnagynak, aki Afganisztánban vesztette életét 2005-ben a Vörös Szárnyak Hadműveletben. A kiválóan helytálló katona emlékére a CrossFit közösség minden évben közösen emlékezik egy feladatsorral, mely Michael kedvenc edzése volt.

Koszovó (2)

Május 30-án, vasárnap szervezték meg a „Hussar's March”, avagy „Huszárok Menete” elnevezésű teljesítménytúrát, amely a magyar-lengyel huszárkultúrának és a kezdetben könnyűlovas, majd nehézlovassággá átalakított lengyel szárnyas huszároknak állít emléket. Utóbbiak egyik legnagyobb haditettüket 1683 őszén Sobieski parancsnok vezetésével a Bécs városát ostromló török hadsereg megsemmisítésében érték el.

A feladat 11,3 kilométer táv megtétele, melyre összesen két órát kapnak a versenyzők - ugyanakkor a lengyel szintidő 80 perc, úgyhogy ennek a megközelítése volt a cél mindenki számára. Nehezítésképpen a résztvevőknek a kezdeti két kilométert nem csak fegyverrel, mellényben és sisakban, de nem kevesebb, mint tíz kilogramm súlyú hátizsákban kell megtenni. A menetben a felderítő ezred nyolc katonája is részt vett két csapattal, melyből az egyik 11. (80 perc), a másik pedig 27. (88 perc) helyezést ért el a 49-ből, egyben ez volt a legjobb idő a többi magyar csapat között.

Koszovó (3)