Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hat hónap a bajtársiasság jegyében

Szöveg: Szabóné Varga Erika százados | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy |  2022. május 26. 12:32

Ünnepélyes keretek között adták át a NATO vezette KFOR-misszió Novo Selói táborának Command and Control (C2) parancsnoki beosztását.

C2 CoC-1 (3)

A koszovói „Camp Novo Selo” már hét éve magyar vezetéssel működik, tizenhárom nemzet közreműködésével, akik napi szinten biztosítják a tábor közel ezerkétszáz katonájának megfelelő életkörülményeit. Král Attila ezredes, a leköszönő parancsnok fél év eseményeit összefoglaló beszédében felidézte, hogy a kihívások mellett megannyi közösségépítő élményben is része volt. A többszáz fős karácsonyi és újévi rendezvények sikerére, a nemzeteket megmozgató sportrendezvényekre mindig örömmel és elégedetten gondol vissza, de nem maradhat ki a felsorolásból a Magyar Honvédség KFOR Kontingens által megtartott tartalékos állomány közelharc kiképzése sem. „A tábor eredményes és sikeres működtetéséhez a nemzetek összefogására és a parancsnoki munkát segítő, szakmailag felkészült és becsülettel szolgáló munkatársakra, bajtársakra volt szükség” – fogalmazott Král ezredes.

A rendezvényen Luca Piperni dandártábornok, a KFOR olasz parancsok-helyettese elismeréssel szólt az elmúlt hat hónap eredményeiről és a Novo Selo táborban történt fejlesztésekről. Elmondta: zökkenőmentes működés, az egységek jó szervezettsége csak egy kiváló szakmai tudással rendelkező csapattal és az őket magas szintű katonai fegyelemmel irányító parancsnokkal valósulhattak meg.

C2 CoC-1 (1)

Piperni dandártábornok beszéde zárásaként dr. Mohácsi Norbert ezredesnek, az új parancsnoknak sok sikert kívánt és kérte, hogy tapasztalatát, szakértelmét használja ehhez a felelősségteljes beosztáshoz, ahogy elődje is tette.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kajári Ferenc vezérőrnagy, KFOR parancsnok, dr. Bencze József, Magyarország Koszovóba akkreditált nagykövete, Domján László nagykövet, EU integrációs tanácsadó és a Novo Selo táborban állomásozó katonai kontingensek rangidős képviselői.