Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai képviselők a Baltikumban

Szöveg: Tóth Róbert főhadnagy |  2019. június 17. 13:07

A NATO katonai tanácsába delegált képviselők tettek hivatalos látogatást az MH Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységnél (MH BAP FLKA), a litvániai Siauliai repülőbázison, június 15-én.

1599204112
A magas rangú katonai képviselők a BALTOPS (Baltic Operations) 2019 gyakorlatra érkeztek a térségbe. A BALTOPS egy többnemzeti, összhaderőnemi, azonban a tengeri hadviselésre fókuszáló gyakorlat, melynek célja azon szövetséges és partner erők mozgósítása és képességfejlesztése, amelyek feladata a Balti-tenger régiójának védelme. A gyakorlat – különböző műveleti elképzelések és feladat-végrehajtások során – erősíti a szárazföldi, tengeri, valamint légierők közötti együttműködést.

Ugrik Csaba dandártábornok, az MH BAP FLKA parancsnoka a Siauliai repülőbázison fogadta a delegációt, majd részletes szakmai tájékoztatójában ismertette a balti légtérrendészeti misszió feladatrendszerét, vázolta az eddigi eredményeket, a készültségi szolgálatban lévő repülőgépek riasztásainak részleteit, valamint kitért a térségben állomásozó NATO-erőkkel történő együttműködésből adódó feladatokra is.

1599204112
A vendégek a látogatás során betekintést nyertek a riasztások folyamatába és megismerték a JAS-39 Gripen vadászrepülőgép képességeit.

Fotó: a szerző felvételei