Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország a globalitás és biztonság hálójában

Szöveg: Snoj Péter |  2012. október 26. 15:03

A gazdasági válság következtében olyan országok is veszélybe kerülnek, amikről eddig azt gondoltuk, hogy Európa stabil országai gazdasági értelemben − mondta dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke a „Globalitás – Biztonság” című konferencián a Stefánia Kulturális és Szabadidő Központban.

1595943640

Az október 26-án megrendezett eseményen a honvédelmi tárca kabinetfőnöke a Magyar Honvédség fejlődéséről és megújulásáról tartott előadásában részletesen szólt arról, hogy a haderő milyen képességekkel és hiányokkal indult el a fejlődés útján 2010-től. A képességek fejlesztése előtt feltétel a képességek megtartása is, ennek érdekében az elmúlt években szervezeti átalakításokat, szervezetfejlesztést és a bürokrácia erőteljes csökkentését kellett végrehajtani a honvédségben. A kabinetfőnök az eredmények között említette többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejöttét.

„A világ nagyon gyors ütemben változik, az információk jönnek-mennek. Szinte kapkodjuk a fejünket, hogy mik történnek, a gazdasági válságról sem tudjuk, hogy milyen fordulatokat vesz. Olyan országok is veszélybe kerülnek, amikről eddig azt gondoltuk, hogy Európa stabil országai gazdasági értelemben" – mondta Szarka Gábor.

1595943640

A kabinetfőnök előadását számos katonai és civil szakértő felszólalása követte. Dr. Bali Zoltán ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Tervezési Főosztályának vezetője a képességfejlesztés kényszereiről és lehetőségeiről tartott előadást. A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságán (ACT) teljesített szolgálatának tapasztalataira alapozva elmondta: már sem a NATO, sem az Európai Unió tagországai nem tudják növelni védelmi költségvetéseiket, vagy akár csak szinten tartani azokat. A gazdasági helyzet folyamatos csökkentést, tördelést irányoz elő, de a szűkülő keretek ellenére továbbra is fenn kell tartani a védelem és a képességek szintjét. Ezért a tagországok között olyan megállapodások és együttműködések jöttek létre az elmúlt években, mint a „smart defence" vagy a „pooling and sharing", amely elvek mindegyike a közös munkán és a tapasztalatok, képességek közös felhasználásán, megosztásán alapul.

A szakértők előadását fórumbeszélgetés követte, ahol a javarészt a honvédség különböző alakulataitól érkezett katonák tehették fel kérdéseiket.

Fotók: Dévényi Veronika

×