Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti haderő épül

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. március 9. 10:24

Tiszta vizet kíván önteni a haderő poharába a honvédelmi tárca vezetése, legalább olyan tisztát, mint amilyet a szentesi alakulat víztisztító berendezése állít elő. A folyamat végén a víz kristálytiszta lesz és megszabadul mindenféle felesleges adalékanyagtól, illetve bele nem illő összetevőktől is. Talán ezzel a hasonlattal foglalhatnánk leginkább össze dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter közel egyórás beszédét, amely március 8-án az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) értékelő és feladatszabó értekezletén hangzott el.

Kíméletlen hadjárat a korrupció és a felesleges bürokrácia ellen, a hagyományok ápolása, a haderő igazi értékeinek védelme, kiszámítható életpályamodell a haderőből történő kiválás után is, valamint modernizált tisztképzés: ezek voltak a vezérfonalai Hende Csaba értékelő és feladatszabó beszédének.

Lenyűgöző helytállás

A honvédelmi miniszter a tavalyi évet értékelve elmondta: sikerként kell elkönyvelnünk, hogy az MH ÖHP és alárendelt alakulatai megőrizték a működőképességüket és feladataikat váratlan helyzetekben is magas színvonalon, eredményesen tudták megoldani. Ilyen váratlan helyzet volt például a dunántúli vörösiszap-katasztrófa, ahol az ország minden vezetőjét lenyűgözte a hihetetlen gyorsaság, elszántság és hadrafoghatóság, ami a katonákat jellemezte.

„Kevesen gondolták, hogy a honvédség így képes helytállni. Felejthetetlen teljesítmény volt" – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, majd kiemelte azt is: a katonák a tavalyi, nemzetközi Clever Ferret gyakorlat keretében szövetségi együttműködésben is sikeresen adtak számot felkészültségükről.

A beszédből kitűnt: tavaly fontos lépés volt az, hogy az illetékesek törvényi szinten erősítették meg a Honvéd Vezérkar főnökének szerepét és személyes felelősségét a honvédelem rendszerében. Kidolgozták továbbá az elkövetkező tíz év programját, amelyben megformálták a honvédség jövőképét, kijelölték a haderőfejlesztés prioritásait, illetve az erőforrások felhasználásának az irányelveit is. Megteremtették a nemzeti, valóban katonai jellegű tisztképzés szervezeti alapjait: megalakult az MH Ludovika Zászlóalj.

Hadüzenet a korrupciónak…

„Kíméletlen harcot kezdtünk a korrupció ellen, mert nem tehettünk mást. A korábbi vezetéshez kapcsolódó több tucat bűncselekmény ügye van jelenleg a törvényi eljárás ilyen-olyan fázisában. Ez nekünk sem tesz jót, de hangsúlyozom: mindez nem ejt foltot a csapatok becsületén, mert nem ők voltak korruptak. Módjuk sem lett volna rá, mert minden gazdálkodási jogkört elvontak tőlük" – szögezte le a miniszter, majd bejelentette: tegnap megint fény derült a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen néhány korábbi bűncselekményre. A miniszter közölte: az ügyekben feljelentést tett.

„Amíg ezeket a fekélyes részeket el nem távolítjuk a haderő testéből, addig nincs esély arra, hogy az ország azzal a szeretettel és megbecsüléssel nézzen a honvédségre, amit a katonák nagyon is kiérdemeltek hűséges és becsületes munkájukkal" – mondta Hende Csaba.

Hozzáfűzte azt is: új közbeszerzési törvény készül, mert „megunta már az ország azt, hogy a közbeszerzés a lopás szinonimája". Közölte: most jött el az ideje annak, hogy a tárca visszaszerezze eltulajdonított értékeit. A tárcavezető reményei szerint május végéig lezárul „az elmúlt nyolc év hagyatéka" ellen folytatott küzdelem.

… és a bürokráciának

Noha a miniszter szerint a világ minden hadserege bürokratikus szervezet, ahol nagyon fontos a rend, a szabályozottság és igen pontosan be kell határolni a felelősségi köröket, beszédében mintegy hadat üzent a felesleges bürokráciának. Elmondta, hogy a közelmúltban a vezérkari főnök és a közigazgatási államtitkár vezetésével felállított egy bizottságot, amelynek az a feladata, hogy szigorúan áttekinti a munkafolyamatokat és kiszűri a felesleges lépcsőket. Személyes példaként említette, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott és feldolgozott napon legalább 30 olyan előterjesztés került az ő asztalára, amelynek a fele első ránézésre is felesleges volt.

Karrier a nyugdíj után

Mint az sokak előtt már ismert, gőzerővel folyik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felállításának előkészítése. A tervek szerint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem, Közigazgatás-tudományi Karának jogutódjaként létrejövő intézményről éppen március hetedikén folytatott késő estig vitát a Parlament. Ahogy Hende Csaba fogalmazott: meg kell teremteni a katonatiszteknek azt a lehetőséget, hogy ha kiválnak a honvédség rendszeréből, akkor ne a korai nyugdíjba vezessen az útjuk, hanem az új egyetemen megkapott alapképzést követő továbbképzés és átképzés eredményeként megszerzett tudásuk sokkal tovább, és sokkal méltóbb körülmények között legyen a közösség számára hasznosítható. Új karriernek kell kezdődnie, amely egészen a civilekre érvényes nyugdíjkorhatárig tart.

A miniszter nézete szerint a tisztképzéssel kapcsolatban csak az a kérdés merülhet fel, hogy elég színvonalas-e. Hangsúlyozta: az új közszolgálati egyetem karán olyan oktatókra van szükség, akik jártak misszióban, akiknek csapatgyakorlatuk van, akik gyakorlatban is tudják, hogy miről beszélnek elméletben. „Kemény, klassz, fiatal hadnagyokat akarunk a rendszerben látni" – fűzte hozzá Hende Csaba.

Képességek és megtakarítás

Az önkéntes tartalékos rendszer megszervezésével kapcsolatban elhangzott: a rendszer létrejöttével nem csak a korábban kiszervezett objektumvédelem került vissza a szürke gazdaságból a fehérbe, hanem megtették az első lépést annak érdekében, hogy a haderő visszaszerezzen egy fontos képességet. Nem kell pénzt fizetni az őrzés-védelemért és ráadásul a tartalékos katonák például árvíz idején mozgósíthatóak. Hende Csaba aláhúzta: a tárca másfél milliárd forintot spórolt a rendszer megszervezésével és ezt a pénzt „a katonákra fogják költeni".

Hallhattuk azt is: az eredményes energia-beszerzési tárgyalásoknak köszönhetően a tárca új, előnyös szerződéseket köt a villamos-energia és gázszolgáltatókkal, így az emelkedő világpiaci árak ellenére, további 800 millió forintot takarítanak meg.

Hagyományok tisztelete

A tárca az elmúlt kilenc hónap megfeszített munkája során nagy hangsúlyt fektetett a nemzeti és katonai hagyományok ápolására. A tárcavezető szerint az is a társadalom megbecsülésének jele, hogy a Szent Koronát és a Sándor-palotát ismét a honvédség őrzi majd.

„A Szent Korona az államiságot jelképező legfontosabb ereklyénk. Magát az országot testesíti meg, a benne élő emberekkel együtt. Mivel pedig a Magyar Honvédség felel az ország védelméért, mi sem természetesebb, hogy a koronát is mi őrizzük" – fogalmazott a miniszter.

További fontos eredmény, hogy felállt a hadisír-gondozással foglalkozó hivatal, amelynek feladatköre magába foglalja a társadalommal való kapcsolattartást is.

Hende Csaba szerint nagy megtiszteltetés, hogy dr. Schmitt Pál köztársasági elnök felesége, Schmittné Makray Katalin lesz úgymond az arca ennek a tevékenységnek. Ugyancsak közmegbecsülést és elismerést szerzett a haderőnek a formájában megújult tisztavatás is, amellyel kapcsolatban nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett.

Fotó: Tóth László