Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szobrot állítottak Gagarinnak Gyulaházán

Szöveg: honvedelem.hu / szon.hu |  2011. november 4. 11:44

Az ötven évvel ezelőtti első űrrepülésre és Jurij Gagarinra emlékeztek azzal a szoborral, amelyet november 3-án, csütörtökön avattak fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyulaházán.

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós közreműködésével, az orosz kormány, a tudományos akadémia és az űrhajózási alapítványok ajándékaként helyezték el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyulaházán, az Űrhajózási Emlékház és a MiG–21-es vadászrepülőgép szomszédságában Jurij Alekszejevics Gagarin szobrát.

A november 3-i emlékműavatás apropóját a félszáz éves jubileum adta: ötven évvel ezelőtt, 1961-ben Gagarin az első emberként repült az űrbe egy Vosztok 3KA–2 (Vosztok–1) fedélzetén.

 
 Papp Ferenc alezredesmondott ünnepi beszédet

A szoboravató ünnepségen a magyar és az orosz kormány, tudományos és társadalmi szervezetek vezetői, képviselői, valamint egykori űrhajósok vettek részt, illetve eljött egy fiatal asztronauta is Csillagvárosból.

Papp Ferenc alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal osztályvezetője beszédében kiemelte: a világűrben töltött 108 perccel Gagarin történelmi tettet hajtott végre, a 27 éves vadászpilóta hőssé vált. Hozzátette: a Magyar Honvédség  is sok híres magyar vadászpilótával büszkélkedhet: ilyen például a Gyulaházáról származó Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok is.

„Nemrégiben Londonban Elena Gagarin avatta fel édesapja szobrát. A világváros után most Gyulaházán a «világ szeme». Gagarin és a hazai űrhajósok példája is világosan mutatja: a sikeresség nem attól függ, ki honnan, mekkora lélekszámú településről származik. Eredményt elérni csak kitartó munkával, odaadással és a tudás megszerzésével lehetséges!" – hangsúlyozta az ajándékozóknak és a befogadó településnek is köszönetet mondó Papp alezredes.

Fotó: www.szon.hu

További képekért kattintson galériánkra!