Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956 tiszta forradalom volt

Szöveg: Gémes Ildikó |  2011. október 24. 11:36

Ötvenöt évvel ezelőtt a magyar nép példát mutatott a világnak hazaszeretetből és abból a rendíthetetlen erőből, szabadság iránti vágyból, mely az elnyomás ellen szinte évszázadonként forradalmi vulkánként tört elő – mondta nyitóbeszédében Ádám Barnabás ezredes, az MH Támogató Dandár, Nemzeti Honvéd Díszegység, Honvéd Koronaőrség parancsnoka október 21-én az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére megtartott ünnepi állománygyűlésen.

Az MH Támogató Dandár az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére, október 21-én tartotta ünnepi állománygyűlését a Petőfi Sándor laktanyában. A levezető elnök, Ádám ezredes bevezető gondolatait követően Forgács László százados mondott ünnepi beszédet, aki hangsúlyozta, hogy „Nemzetünk nagy pillanatai azért váltak nagy ünneppé, mert lényegük mélyén nem az ember, hanem a közösség állt, az egyéni érdekek helyett az igazság felé fordultak. Ma is az élet egy kiemelt pillanatában élünk, mert nemzeti önérzetünknek fontos, hogy tisztán lássunk, számot vessünk a múltunkkal és továbbadjuk utódainknak".

Forgács százados ezt követően a forradalom kirobbanásának előzményeiről és azokról a meghatározó pillanatokról beszélt, amelyek a mai napig hatással vannak a magyar népre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 1956 bebizonyította: egyetlen politikai rendszer és egy diktatúra sem maradhat fenn hosszú távon az emberek bizalma és támogatása nélkül. 1956 tiszta forradalom volt, ami maga volt a csoda születésében, létezésében és halálában. Zárásként pedig kijelentette: vállalni kell múltunkat, értékeinket, önmagunkat, és akkor a jobb életet is elérhetjük. 1956 szelleme a mérce, ami ma is kötelez! Rá kell ébrednünk, hogy párthovatartozástól, származástól, vagyoni helyzettől függetlenül elsősorban valamennyien magyarok vagyunk!

A beszédet követően Kun Szabó István dandártábornok, a dandár parancsnoka tárgyjutalmakat és elismeréseket adott át a huzamos időn át végzett munka elismeréseként.
A rendezvényt a Honvéd Együttes és a 32. Budapest Díszzászlóalj Helyőrségi Zenekar magas színvonalú műsora zárta.

1595926509
 
1595926509
 
1595926509
 

 Fotó: A szerző felvételei