Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szélsőbaloldali gerillák öltek Kolumbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 24. 10:57

Feltehetőleg a kolumbiai szélsőbaloldali gerillák voltak azok, akik megöltek 20 katonát két támadásban az utóbbi 48 órában; valószínűleg bosszúból a hadsereg egy két héttel ezelőtti légitámadásáért, amelyben 11 lázadó halt meg.

Pénteken az Ecuadorral határos Narino tartomány egyik városában támadtak meg katonákat a FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) fegyveresei. Házilag gyártott pokolgépeket használtak. Akkor tíz katona halt meg, és további hat megsebesült. Szintén tíz halt meg abban a támadásban, amelyet szombaton hajtottak végre a Venezuelával határos Arauca tartomány egyik helysége mellett. Négy katona itt is megsebesült – közölte Alejandro Navas tábornok, a hadsereg főparancsnoka. A katonák azzal a céllal jártak az említett helyeken, mert az október 30-i regionális választásokra készülve gerillák után akartak kutatni.

A FARC-nak az idén ezek voltak a legsúlyosabb támadásai. Valószínűleg bosszúból tették amiatt, hogy a légierő két héttel ezelőtt bombázta a szervezet egyik táborát Norte de Santander tartományban. Ezt csupán néhány órával megelőzően a kokaültetvényeiről hírhedt Cauca tartományban, az ország délkeleti részén a FARC harcosai tőrbe csalták a hadsereg egyik, beszerző körúton lévő egységét, és megöltek hét katonát, kézigránátokkal megsemmisítve járművüket.