Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránátos támadás Nairobi központjában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 24. 12:40

Kézigránátot dobott egy férfi október 24-én, hétfő hajnalban egy bárba, a kenyai főváros központjában, a robbanásban 14 ember megsebesült – jelentette a rendőrség. Az Egyesült Államok nairobi nagykövetsége éppen egy nappal korábban figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy bármikor terrortámadást követhetnek el külföldiek ellen Kenyában.

A Capital nevű hírrádió idézett egy szemtanút, aki elmondta, hogy a biztonsági őrök hajnali három óra körül beengedtek egy férfit a bárba, aki bent eldobott egy kézigránátot, majd kimenekült.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett, hogy embere követte volna el a támadást. A sebesülteket mind kórházba kellett szállítani.

Az amerikai nagykövetség minapi közleményében azt írta: hiteles forrásból arról értesült, hogy bármikor terrorcselekményt követhetnek el olyan kenyai létesítmények, épületek ellen, ahol, illetve amelyekben külföldiek szoktak megfordulni, például bevásárlóközpontokban vagy diszkókban.

A washingtoni külügyminisztérium tavaly decemberben már egyszer figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ne utazzanak Kenyába, mert ott „folyamatos terrorveszély van, és nagyon elterjedt a bűnözés".

A kenyai kormányhadsereg egy héttel ezelőtt behatolt Szomália területére, emberrablók – feltehetően az al-Shabaab iszlamista milícia tagjainak – üldözésére hivatkozva. Az al-Shabaab az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat szövetségese. Bár az Afrikai Unió békefenntartói és a szomáliai kormánycsapatok nagyrészt már kiverték a milícia fegyvereseit Mogadishuból, a szervezet azzal fenyegetőzött, hogy támadásokat hajt végre a fővárosban, múlt hétfőn pedig Kenyában végrehajtandó terrorcselekményeket is kilátásba helyezett, ha Kenya nem vonja vissza Szomáliába vezényelt katonáit.