Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Balatonnál is akadt dolguk a tűzszerészeknek

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. augusztus 26. 6:01

A 33. héten, azaz augusztus 15–21. között 51 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 25 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítő főnöke a honvedelem.hu érdeklődésére azt is elmondta, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1771 bejelentést kaptak.

Augusztus 15-én Székesfehérvárról érkezett bejelentés a tűzszerészekhez: a vasúti töltés mellett végzett pályamunkálatok során találtak három darab 10,5 centiméteres repeszromboló gránátot, amelyet Szalay Attila zászlós a kijelölt helyen megsemmisített.

Másnap Siófokon szintén a Szalay Attila zászlós vezette járőr intézkedett: a 7-es számú főútnál készülő útcsatlakozás munkálatainál fordult ki a földből egy darab 81 milliméteres magyar aknagránát, egy darab 82 milliméteres szovjet aknagránát és két darab 3 centiméteres német repeszpuska-gránát. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek a kijelölt helyen megsemmisítették.

Székesfehérvár vonzáskörzetében, a város és Dinnyés között augusztus 16-án is akadt munkája a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: szintén vasúti pályamunkálatok közben került elő egy darab 10,5 centiméteres repeszromboló gránát, illetve egy darab 12,7 milliméteres lőszer, amelyeket Szalay zászlós semmisített meg a kijelölt helyen.

Augusztus 18-án pedig Füzéren, a Petőfi utcában akadtak rá egy darab 5 centiméteres aknagránátra. Utóbbit Szabó Tamás törzsőrmester semmisítette meg.

Két esetben a Balatonhoz szólította a tűzszerészeket a feladat. Augusztus 16-án a Balatonszabadi strandfürdőnél találtak a tó vizében egy darab 120 milliméteres aknagránát-stabilizátort, amit Szalay Attila zászlós a központi gyűjtőbe szállított. 18-án pedig Balatonkenesén, szintén a strandon került elő egy darab 2 centiméteres repeszgránát, amit aztán Pozderka Attila főtörzsőrmester semmisített meg a kijelölt helyen.