Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dobogó legfelső fokán

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. január 11. 20:21

2009-ben a katonai sportbajnokságon elért eredményeik alapján az MH 54. Légtérellenőrző Ezred nyerte el a vezérkarfőnök vándorserlegét. A verseny az alakulatok között végig izgalmasan alakult és a dobogós helyezések sorsa, csak az utolsó pillanatban, a katonai háromtusa befejezését követően dőlt el.

Az ezred parancsnokával, Szűcs Pál mérnök ezredessel beszélgettünk a katonai alakulat sportéletéről.

Parancsnok úr, hogyan értékeled az ezred 2009-es évi sporteredményeit?

Úgy gondolom, ennek az értékelésnek több területe is van, mert egyrészt van a MH tömegsport bajnokságának a rendszere, amely áll a mezei futásból, járőrből, a lőbajnokságból és a katonai háromtusából, valamint vannak az ezred bajnokságok, amelyekhez szorosan kapcsolódnak az egyéb katonai és civil versenyek. Nem utolsó sorban a helyőrség sport életéhez szervesen hozzátartozik a minőségi sportnak helyet adó Honvéd Sportegyesület, aminek az elnöki tisztét jelenleg én töltöm be.

Kezdjük a legnagyobb sikert hozó MH tömegsport-bajnoksággal. Ezen az ezred első helyezést ért el. Hogyan sikerült elérni ezt a szép eredményt?

Szerencsésen összejött több dolog is. Egyrészt beértek azok a versenyzők, akik az előző években már ott voltak a dobogó körül és eddig is szorgalmasan hozták a pontokat. Ebben az évben kijött nekik a lépés és az első helyen vagy a dobogós helyek valamelyikén végeztek. Másrészt sikerült jól összeválogatni a versenyekre indulókat. Ami nagyon fontos, megértettük az alegység parancsnokokkal, hogy az ezred számára fontos embereket el kell engedni. Nem csak a versenyekre, hanem a felkészülésekre is biztosították a katonákat és ez nagy előnyt jelentett a bajnokságon. Harmadrészt elértük azt, hogy az alegységbajnokságokat a parancsnokok minden szinten megtartották és a tényleges eredmények alapján tudtuk az ezred csapatokba a versenyzőket összeválogatni. Úgy is fogalmazhatok, hogy erre az évre nagyobb lett a „merítési arány", több jó eredményt elért sportoló közül tudtunk válogatni. Nem utolsó az sem, hogy a HSE tájfutó szakosztálya is “besegített" ezekbe az eredményekbe. Több katonánk itt sportol és megtanultak profi módon tájékozódni és a rendszeres versenyzés miatt fizikailag is megerősödtek. Talán nem is kell mondani, hogy melyik versenyeken jelentett előnyt a jó fizikum.

 

Mi volt a cél az év elején és mikor éreztétek úgy, hogy meglehet az első hely?

A cél a dobogós helyek egyikének a megszerzése volt és csak titokban reménykedtem abban, hogy esetleg az első hely is meglehet. Mondanom sem kell, hogy a végső eredménynek mindenki nagyon örült, mert a sikerben sportolókon mellett benne van mindenki munkája, a parancsnokoké és az azoké, akik otthon helyettesítették a versenyen résztvevőket. Az igazat megvallva a lőbajnokságot követően kezdtünk el igazán reménykedni. A szerencsénk az volt, hogy a rivális alakulatok valahol, valamelyik versenyen megbotlottak. A lőbajnokság nekünk sem sikerült, mert a párbaj csapat rossz szereplése miatt csak a harmadik helyet szereztük meg, de a nyomunkban lévő csapatok is valahol „ellőtték" magukat. A katonai háromtusában nagyon bíztam és az látszott, hogy ha itt az első hat között tudunk végezni, az elég lehet az összetett első helyezéshez.

A többi sportversenyen milyen eredményeket értetek el?

A téli és nyári időszakban negyedik alkalommal rendeztük meg az „54-es kihívást". A kihíváson versenyzőknek nyáron kétszer ötvennégy kilométert, télen a fele távot kell leküzdeniük és ezen a bakonyi útvonalon akár 1000 m-t meghaladó szintkülönbség is lehet. Ezeken a versenyeken is rendszeresen ott vagyunk az élvonalban, ami azt jelenti, hogy a dobogós helyek valamelyikére mindig biztosan számíthatunk. Nagyon fontos esemény futó atlétáink életében a Bécs-Budapest szupermaraton, ahol a kezdetektől részt veszünk és a csapatunk az idén a 20. helyezést érte el. De szép eredményeket értünk el a Balaton körbefutásában is, ahol 2009-ben a szenior váltóban a mi katonáink végeztek az első helyen. Sokadik alkalommal vagyunk ott az Okucani emlékfutáson, ahol a futóink jelentős szerepet vállalnak táv teljesítésében. Rendszeresen házigazdái vagyunk a különböző amatőr kispályás foci bajnokságoknak. 2009-ben mi rendeztük a HM szintű férfi és női bajnokságot és ezen kívül az ezred is megrendezi a saját bajnokságát. Az idén úgy tervezzük, hogy az egységbajnoki címért tavasszal és ősszel 2-2 napos kispályás focit szervezünk. Meg kell említeni azt, hogy több esetben besegítettünk az MH szintű erőemelő versenyek megszervezésébe. Ebben a sportban is van az ezrednek egy nagy tehetségű versenyzője Gyenge Róbert szakaszvezető, aki az elmúlt év szeptemberében Franciaországban, felhúzásban világbajnoki címet ért el. Az országos versenyeken elért eredmények miatt, nagyon sok versenyzőnk kerül be az MH válogatott csapatokba és képviselik hazánkat a nemzetközi versenyeken.

 

A Honvéd Sportegyesület milyen eredménnyel zárta az elmúlt évet?

Már évek óta a legeredményesebb szakosztályunk a tájékozódási futók. Õk az OB I-ben versenyeznek és minden évben nagyon sok értékes helyezést érnek el az országos versenyeken, az elmúlt évben is 31 pontot hoztak az egyesületnek. Elsődlegesen a 14-18 éves ifjúsági csapatunk volt nagyon eredményes, köszönhető ez Horváth Béla edző munkájának, de a senior katona versenyzőinknek -Kovács Gábor hdgy, Vass Tibor szds.- is sikerült az Országos bajnokságon, az első hat közé kerülniük. Ebben az évben a támogatásokat már az elért eredmények alapján osztottuk szét. Elsődlegesen azokat a versenyzőket támogatjuk, akik teljesíteni tudják a korosztályos szinteket és eredményeket tudnak hozni. A másik eredményes szakosztályunk a petanque. Egyre többen ismerik meg ezt a különleges sportot és iratkoznak be a szakosztályba. Ebben az évben is sok versenyre jutottak el, de a mi pályánkon rendeztük meg a Diák Olimpiát és az ifjúsági regionális bajnokságot. A fociban van egy nagypályás csapatunk, ami a megyei másodosztályban szerepelt. Idén kapus gondjaink vannak és ezért lehet hogy nem tudunk indulni a bajnokságban. Kispályás fociban három csapatunk van, ezek a városi bajnokságban szerepelnek. A szakosztályoknak a Honvéd Sportpályán megvan a lehetőségük a felkészülésre és a mérkőzéseik megtartására. Ez egy nagyon nagy előny.

A végére maradt a tömegsport. Ebben a vonatkozásban mi a helyzet az ezrednél?

A tömegsport rendezvényekhez is a sportpálya biztosít nagyon kedvező sportolási lehetőségeket. A pálya kihasználtsága is ennek megfelelően alakul. Van olyan tavaszi, vagy őszi nap, amikor este több mint százan sportolnak a pályán, katonák és civilek egyaránt. Fociznak, futnak, teniszeznek. Ezért a pálya nyitva tartását egészen késő estig kitoltuk  és a jövőben a futópálya világítását beüzemeljük és ez biztosítani fogja a sötétedés utáni sportolás lehetőségét. Nagyon fontosnak tartom, hogy a katonák sportoljanak, csak a jó fizikai állóképesség biztosíthatja a szellemi frissességet és a megfelelő munkavégzést. A sportpályát e mellett a családi rendezvények megszervezésére is igénybe tudjuk venni. Viszonylag sok embert tudunk kulturáltan vendégül látni, ezért a pálya alkalmas az ezrednapok és az egyéb szabadidős rendezvények lebonyolítására. Ilyenkor a családoknak és külön a gyerekeknek különféle programokat biztosítunk. A katonáink és a dolgozóink igénylik ezeket a rendezvényeket is. A téli időszakban a sportolási lehetőségek csökkennek, de mára már minden alegységnél van konditerem, ahol alapvető, a fizikumot erősítő gyakorlatokat lehet folytatni. De vannak olyan radar századok, ahol a kapcsolataik révén iskolai tornatermekbe is bejutnak és egy kicsit focizhatnak, vagy röplabdázhatnak, de van olyan alegység is ahol rendszeresen uszodába járnak.

Mik a terveitek a jövőt illetően?

Szeretnénk ezeket az eredményeket megtartani és számunkra még az is elfogadható, ha éppen nem a dobogó legfelső fokán végzünk.