Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A felelősség is a miénk lett”

Szöveg: Szűcs László |  2011. szeptember 8. 12:55

Augusztus végén érte el készenlétét és vette át feladatait az MH KFOR Kontingens ötödik váltása a koszovói Pristinában. A Slim Lines táborban szolgáló magyar békefenntartó katonák parancsnokát, Tajti Miklós alezredest kérdeztük az elmúlt időszak és az elkövetkező hónapok eseményeiről.

1595924143
Alezredes úr, augusztus hónapban érkeztek ki a műveleti területre. Hogyan sikerült a feladatátvétel a negyedik és az ötödik váltás állománya között?

Az MH KFOR Kontingens negyedik váltása úttörő munkát végzett előttünk, hiszen ők voltak azok, akik végrehajtották a nyugat-koszovói Pečből az áttelepülést az ország fővárosába, Pristinába.
Úgy gondolom, a feladatok átadás-átvétele nagyon körültekintően, példaértékűen zajlott le, a két váltás állományának figyelme minden apró részletre kiterjedt, elvarratlan szálak nem maradtak.

Hogyan épül fel jelenleg a kontingens, van-e változás a korábbiakhoz képest?

Az eltelt fél év tapasztalatait figyelembe véve bizonyos létszámkorrekciót hajtottunk végre a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Mindez azonban alapvetően nem változtatta meg a kontingens munkavégzését. Nekünk most a negyedik váltás által lefektetett szilárd alapokra kell felépítenünk a jövőt e portugál vezetésű táborban, a Slim Lines Camp-ben.

Milyen alakulatoktól érkeztek katonák a kontingenshez?

Az ötödik váltás állományának kiállításáért a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj volt a felelős, ami nem kis megterhelés egy katonai szervezet számára, hiszen az itthon maradó állománynak továbbra is el kell látnia a feladatait. Különösen nagy kihívásnak számít ez, mert talán nem mindenki tudja, hogy ugyanez az alakulat állította ki az afganisztáni tartományi újjáépítési csoport tizenegyedik váltásának állományát is. Mindezek ellenére a KFOR kontingens személyi összetétele rendkívül színes képet mutat, ugyanis az üresen maradt helyek megpályáztatása révén az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szinte minden alakulata képviselve van.

1595924144
Milyen fontosabb események történtek az elmúlt hetekben a kontingensnél?

A legfontosabb feladatunk a váltás állományának műveleti területre, valamint a negyedik váltás Magyarországra történő átcsoportosítása volt. Ezzel párhuzamosan zajlott – egy jól megtervezett folyamat részeként – a műveleti feladatok átvétele is. Ezt követően egy komplett zárógyakorlatot hajtottunk végre a validálás érdekében. A kemény megmérettetést a zászlóátadási ceremónia követte, amelyen átvehettem a KFOR Kontingens csapatzászlaját. Jó érzés volt nekem, és az állománynak is, hogy az MH ÖHP parancsnokának képviseletében Rózsa Tibor ezredes megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.
Másnap még alig hagyta el a műveleti területet a negyedik váltás állománya, már megkezdtük a felkészülés során, a gyakorlótéren elsajátított ismeretek, megszerzett képességek immár valós környezetben történő alkalmazására való készenlétet, hiszen Koszovóban még törékeny a béke, s nekünk készen kell állnunk arra az esetre, ha a korábban begyakorolt szituációk valóságos eseményekké válnak. A váltás kapcsán ugyanis nemcsak a zászlót, a feladatokat kaptuk meg, hanem a felelősség is a miénk lett.

1595924144
A magyar katonáknak jelenleg mik a pontos feladatai Koszovóban?

A kontingens alaptevékenysége – a válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban – a tömegkezelés, a fegyverbegyűjtés, a területek biztosítása, vagyis az ellenőrző-áteresztő pontok és megfigyelő pontok működtetése, és a járőrözés. Ugyancsak feladatuk a területzárás és ellenőrzés, a konvojok kísérése, a VIP-kísérés, amelyek végrehajtása légi és közúti szállítással történik. Készenléti feladatokat látunk el a KFOR többnemzetiségű műveleti zászlóaljának kötelékében meghatározott követelmények szerint, úgynevezett korai előrejelző rendszert működtetünk, valamint összekötői és kapcsolattartó feladatokat hajtunk végre.

Mit lehet tudni az elkövetkezendő fél év teendőiről?

Szeptember 9-én lesz a KFOR-erők parancsnokváltása, majd ezt követően 26-án a portugál vezetésű zászlóalj parancsnokáé. Az új parancsnokok személyes vezetési stílusából fakadóan apróbb módosulások esetleg várhatók, de a magyar kontingens feladatrendszerében ez nem jelent majd változást.
A célunk az, hogy az elődök által elért jó színvonalat tovább emeljük, ennek érdekében pedig a hat hónap minden napján kemény és kitartó munkát kell végeznünk.

Fotó: MH KFOR Kontingens ötödik váltás