Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hazatért katona is hős, nemcsak az elesett!

Sikeresen teljesítették a résztvevők a XXI. Doni Hősök Emléktúrát

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Szabó Lajos zászlós, Jásdi Balázs archívuma |  2021. április 22. 15:22

A 2001-ben létrehozott Doni Hősök Emléktúra két évtizedes dinamikus fejlődését a COVID-19 világjárvány nem tudta megtörni. Bár a korábbiakhoz képest kisebb létszámmal, de az elmúlt évhez képest jóval több hazai – és három külföldi – helyszínen teljesítették a résztvevők a gyalogos túrát. A 2021-es Doni Hősök Emléktúra sikeres teljesítéséről készített jelentést Jásdi Balázs, a Doni Hősök Emléktúra ötletgazdája és főszervezője nyújtotta át Mihócza Zoltán altábornagynak, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének április 22-én.

LALA8165

Mint ismeretes, az 1943. január 12-ét követő hetekben a nagy erejű szovjet támadás következtében súlyos veszteségek érték a Don mentén állásban lévő Magyar Királyi II. Honvéd Hadsereget. A személyi állomány fele elesett, eltűnt, fogságba esett, vagy megsebesült. Ma már a túra elsősorban a katonák hősies helytállására hívja fel a figyelmet, hiszen a túlerő, a zord időjárás és a körülmények ellenére a személyi állomány jelentős része hazatért. A mára mozgalommá vált emlékmenetnek fontos üzenete, hogy a hazatért katona is hős!

XXI. DHE MATASZ Pest megye

2020 tavaszán, az előző sikeres jubileumi emléktúra tapasztalatainak összesítése után rögtön megkezdődött az idei évi emlékmenet tervezése. Jásdi Balázs, a Hagyományőrző Tagozat vezetőjének (MATASZ) vezetésével a 2021-es megvalósításra többféle forgatókönyv készült, tekintettel a COVID-19 járvány egészségügyi korlátozásaira. Végül a legbiztonságosabban megvalósítható módon zajlott az esemény. A végrehajtó századok létszámkorlátozás nélkül megalakulhattak és minden résztvevő a lakhelyéhez legközelebb eső emléktúra-útvonalon egyéni sportként teljesíthette a távot.

Idén tizenhét menetszázad alakult, a regisztrált létszám elérte a 600 főt, ebből 140 fő volt katona. A résztvevők tényleges létszáma ennél jóval több volt, hiszen sokan regisztráció nélkül csatlakoztak az emléktúrához. A megemlékezés külföldön is sikeresnek bizonyult, a határon túli partnerszervezetek tagjai Berlinben, Bécsben és Szlovákiában teljesítették a túrát. A menetszázadok az induláshoz megkapták Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának útbaindító díszparancsának másolatait. Az alapos előkészítés eredményeként a megemlékezők sikeresen teljesítették a XXI. Doni Hősök Emléktúrát és oklevelet, valamint igazoló kiskönyvet kaptak, amelyeken az emléktúra nemrég elkészült új védjegye is szerepel.

doni_3

Az idei év egy különleges alkalmat tartogatott: a túrát egy fogyatékkal élő bajtársuk is megkezdte. Nagy Zoltán, az MH Ludovika Zászlóalj honvédelmi alkalmazottjának önálló menetéről és az ünnepélyes útbaindításról a honvedelem.hu is tudósított.

Az emléktúra segíti feldolgozni a nemzeti tragédiánkat, erősíti a nemzeti önbecsülést, de fontos mérföldkő a Magyar Honvédség és civil társadalom közötti kapcsolat építésében is.

A Doni Hősök Emléktúra az évek alatt komplex, sokoldalú rendezvénysorozattá, egyfajta mozgalommá fejlődött. Nem csak Magyarországon, hanem külföldön is elismerik teljesítményét, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a környező országok katonáival és civil polgáraival közösen megismerjük egymás történelmét.

LALA8157
Kapcsolódó cikkek