Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelem napjára emlékeztek Pápán

Szöveg: Szilágyi István törzsőrmester |  2011. május 24. 7:49

A magyar honvédelem napja, Budavár visszafoglalásának 162. évfordulója, alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést a MH Pápa Bázisrepülőtéren május 20-án, pénteken.

Magasy Zsolt alezredes ünnepi beszédében kiemelte, katonák nélkül egyetlen nemzet és ország sem létezhet. Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök ünnepi köszöntőjét Kondor Zoltán őrnagy ismertette. „A hadsereg feladata, hogy nehéz időkre képezze, készítse fel magát. A honvédségnek mindenkor példát kell mutatnia a társadalom számára, hogy leküzdhetők az akadályok, meg lehet állni a viharban. A napokban egy külmisszióban bekövetkezett tragédia döbbentett ismét rá mindenkit, hogy a katonák áldozata akár a végsőkig is szólhat" – írta levelében az államfő. 

Ezt követően az afganisztáni balesetben elhunyt honvédekre egyperces néma főhajtással emlékezett az állomány, majd Domonkos Miklós bázisparancsnok mondott beszédet.

A kitüntetések átadása után a Honvéd Együttes műsora zárta a programot. Az 1949-ben alakított társulat egyebek mellett Erkel-, Kodály-, Brahms- és Liszt-művekkel szórakoztatta a jelenlévőket Szalai Antal Liszt Ferenc-díjas előadóművész vezetésével.
Az eseményen részt vettek a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a NATO Légiszállítást Kezelő Ügynökség (NAMA) és a Boeing képviselői is.

1595919071

 Fotó: Pálffy András zászlós