Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legfontosabb katonai kihívások a NATO Katonai Bizottság tárgyalóasztalán

Szöveg: kormany.hu |  2011. május 5. 15:43

Brüsszelben tartja kétnapos, vezérkarfőnöki szintű üléssorozatát a NATO Katonai Bizottsága. A magyar tárgyalódelegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes a HM Honvéd Vezérkar főnöke vezeti. A megbeszélések központi témája a szövetség műveleti feladatrendszere. A NATO és a partnerországok, a szövetségi művelethez csapatokkal hozzájáruló szövetségen kívüli államok, továbbá Oroszország, Ukrajna és Grúzia vezérkari főnökei; összesen ötvennégy ország első számú katonai vezetője vesz részt a változó összetételű megbeszéléseken.

1595918146
Az üléssorozat fő feladata, hogy a szövetség előtt álló katonai kihívásokat – mindenekelőtt a műveleti feladatokat – számba véve, értékelje a védelmi miniszterek áprilisi, berlini tanácskozásán hozott döntések végrehajtásának helyzetét és hozzájáruljon a júniusi miniszteri értekezlet előkészítéséhez.

A megbeszélések központi témája a szövetség műveleti feladatrendszere. A NATO líbiai szerepvállalásának megindítását követően első ízben nyílik lehetőség a tagállamok vezérkarfőnökeinek arra, hogy közösen értékeljék a művelet eddigi eredményeit. Afganisztán tekintetében a felelősségátadás menete és az ország hosszabb távú fejlődésének perspektívái kapják a fő szerepet a tanácskozáson. A Katonai Bizottság mindkét művelet megbeszéléseire meghívta az abban résztvevő nem NATO- tagállamok vezérkarfőnökeit.

Az üléssorozat első napján tartott NATO-orosz megbeszéléseken értékelték az együttműködés egyes területein, a logisztika, a terrorizmus elleni harc, a tengeri kutatás-mentés, a tengeri kalózkodás elleni harc, a hadszíntéri rakétavédelem, és az oktatási csereprogramok terén elért eredményeket.

A tárgyalást követően Giampaolo Di Paola admirális, a NATO Katonai Bizottság elnöke és Nyikolaj Makarov vezérezredes, az Orosz Föderáció vezérkari főnöke hivatalosan is kézjegyével látta el azt az angol és orosz nyelvű fogalomjegyzéket, amely az együttműködés területeinek mintegy 7000 szakkifejezését hívatott – egyeztetett módon – meghatározni. A közös dokumentumról Di Paola admirális úgy nyilatkozott: „A fogalomjegyzék szimbolizálja a valódi törekvést mind a NATO mind Oroszország részéről, hogy jobban megértsük egymást és az együttműködés újabb szintjén, igazi stratégiai partnerségben dolgozzunk együtt."

1595918146

 (Szöveg: HM Honvéd Vezérkar. Fotó: www.nato.int)