Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Rugalmas Reagálás Napja

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. június 11. 14:19

A Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyvédelmi Zászlóalj ezekben napokban tartja a várpalotai központi bázisán a nyári gyakorlatát. A gyakorlatot egyhetes laktanyai felkészítés előzte meg és itt, a gyakorlótéren történik a raj, szakasz és századszintű kötelékkiképzések végrehajtása. A szakfeladatokon túl, az általános katonai kiképzés feladatait is gyakorolják a zászlóaljnál állományban lévő hivatásos és szerződéses katonák.

A tábor közelébe érve a buszunk megáll, elengedi a kiképzési feladatra kitelepülő VS BRDM-2M típusú páncélozott harcjárműveket és az azokat kísérő egyéb gépkocsikat. A katonák ma egy új kiképzési napot kezdenek, a felderítő alegység sugárfelderítést hajt végre, ezen belül a különböző objektumok sugárellenőrzését fogják gyakorolni. A mai nap annyiban különleges számukra, hogy a kiképzés kiegészül egy bemutatóval is, mert a zászlóalj vezetése vendégeket vár Szlovákiából, akik a Magyar Honvédségnél tesznek látogatást.

A beléptetést követően felmegyünk az ellátási pontra, ahol a parancsnok és a törzsfőnök ellenőrzi az étkező sátrat, ami most át lett alakítva a bemutató helyszínének. A kialakítással a vezetők nem elégedettek. A variációk sora jön elő, aminek a megoldásához az ott lévő katonák nyújtanak segítséget, akik a helyzetet nagy rugalmassággal és türelemmel kezelik. Ez volt az első rugalmas reagálás a nap dolgaira. Végül megvan a megoldás, helyére kerülnek az asztalok és a székek, a vendégek és a bemutatót vezető is megfelelő helyre kerül.

Nyolc óra van és a sátorban nagy a hőség. Ezt az érzetet csak fokozza a viszonylag magas páratartalom. Mit lehet tenni? A parancsnok úr intézkedik: fel kell nyitni a sátor mindkét oldalát, talán a természet a maga módján segít a szellőzésben. Jön a második rugalmas reagálás és a katonák végrehajtják a parancsnoki elképzelést.

A vendégekre várva, azért gyorsan terítékre kerül napjaink fő kérdése, a foci EB. Gyorsan kicserélődnek a vélemények: megállapítják, hogy az első meccs semmit nem ért, de a második annál hajtósabb volt. A következő mondatokban már újra előjönnek az esélylatolgatások és az, hogy ki kinek szurkol.

Megérkeznek a vendégek. Miroslav Ofcarovic mérnök alezredes a Szlovák Vezérkar Vegyvédelmi Osztályvezetője kíséretében van, a Szlovák Vegyvédelmi Zászlóalj egyikszázadparancsnoka és a vezérkar civil szakértője. Rövid egyeztetés kezdődik. Mindhárman jól értenek magyarul, és a tegnapi tapasztalatok alapján az angol nyelvű prezentációt nagyon nehézkesnek tartják. Javasolják ezért, a magyar nyelvű bemutató megtartását, majd ha valamit pontosítani kell, akkor átváltanak angol nyelvre. Jön a harmadik rugalmas reagálás, legyen a vendégek kérésének megfelelő magyar nyelvű, angol feliratos prezentáció.

Szombati Zoltán mérnök ezredes, a zászlóalj parancsnoka köszöntötte a vendégeket és röviden bemutatta a zászlóaljat. Elmondta, hogy a zászlóalj nagy utat tett meg a 2000-es megalakulásától, napjainkig. Két dolog jelent számukra ma is problémát. Egyik, hogy a technikai korszerűsítés lelassult, a másik az, hogy kevés a szerződéses helyekre jelentkezők száma. A technikai probléma megoldására remény van, az előzetes tervek alapján a jövő évben megkapják a következő mentesítő konténert és a harmadikat 2010-ben tervezik leszállítani. A szerződéses katonák hiányát Székesfehérvár viszonylag jó munkahelyi helyzete okozza.

A prezentációt Miklovich János mérnök őrnagy, az alakulat törzsfőnöke tartja. Bemutatja a zászlóalj vezetését, a zászlóalj szervezetét, feladatát háborús helyzetben és a békefenntartásban. Kapcsolódva a parancsnok által elmondottakhoz, ábrán százalékokban szemléltette, a szerződéses állomány hiányát, ami főleg a gép és harc-járművezetőknél okoz nagy problémákat. Az alakulat fő tevékenysége – az összetételből adódóan – a szerződéses állomány kiképzése, felkészítése. Első időben a raj és szakasz szintű felkészítéseket hajtják végre. A kiképzést követően a katonák képesek lesznek az előírt feladataik önálló végrehajtására. Ezt követi a század szintű felkészítés, amikor a kötelékben való feladat végrehajtást sajátítják el. A felkészítéseket minden esetben egy záró gyakorlattal fejezik be.

Téli időszakban ez egy hét laktanyai kiképzést jelent és ezt követően egy hét tábori körülmények között végrehajtott gyakorlatuk van. A nyári időszakban az egy hét laktanyai felkészítést két hét tábori gyakorlat követi. Ekkor a szakfeladatok mellett általános harcászati képzést is kapnak a résztvevők. Jelenleg a táborban 100-110 katona kiképzése folyik.

A fentieken kívül minden évben gyakorolják a Légierő helikoptereivel a légi-, sugárfelderítés feladatait. Cél az esetleges nukleáris baleset következményeinek felderítése és ezzel kapcsolatos további feladatok gyakoroltatása. Az őszi időszakban összfegyvernemi kötelékekben gyakorlatokon vesznek részt.

Bemutatóban szó volt még a rendelkezésre álló technikai berendezésekről, ezek technikai paramétereiről és a vendéglátók bemutatták az alakulatot befogadó várost, Székesfehérvárt, valamint az alakulat megalakulásának történetét.

A kérdések következtek a vendégek részéről, melyek elsődlegesen a rendelkezésre álló technikával foglalkoztak. Itt megállapították azt, hogy egy új technika bevezetésénél nagyon sok szempontot kell figyelembe venni. A számukra fontos technikai paramétereken túl nagyon fontos az is, hogy a berendezés logisztikai kiszolgálása mennyire megoldható. Meghibásodás esetén az alkatrészt és a javítást végző szakembert hogyan lehet mozgósítani, illetve pótolni.

A következő kérdés a biológiai felderítés végrehajtásával foglalkozott. A szakemberek itt megállapították, hogy erre még nincs olyan készülék, amelyik gyorsan és pontosan választ tudna adni a biológiai szennyezettség típusára. Pedig a személyi veszteségek csökkentése miatt szükség lenne rá. A cél egy egyszerű biológiai jelzőkészülék rendszeresítése, amely alkalmas legalább a 4-5 leggyakrabban előforduló kórokozó kimutatására. A minta pontos elemzése továbbra is a biológiai laboratórium feladata maradna.

Következnek a technikai bemutatók. Amíg a bemutatók helyszínére érünk Zelenák János ezredestől a Magyar Honvédség Vegyvédelmi Információs Központ Parancsnokság parancsnokától érdeklődöm a Szlovák katonai látogatás programjáról és jelentőségéről.

A vendégek három napot vannak itt. Tegnap a vegyvédelemhez kapcsolódó eszközöket gyártó Gamma Műszak Rt-nél tettek látogatást, ahol a sok olyan eszközt gyártanak, amit az alakulatok használnak. Ma itt a gyakorlótéren tesznek látogatást és holnap megismerkednek a Vegyvédelmi Információs Központ munkájával. Szeretnének szorosabb információs együttműködést kialakítani a két ország között. Szóba kerülhet Magyarországon, vagy Szlovákiában a közös kiképzések, felkészülések végrehajtása. Fontos terület lehet ez azért, hogy felkészítsük a katonákat a NATO kötelékekben való együttes feladat végrehajtásra. A bemutatók szakmailag adhatnak pluszt a parancsnokoknak. Kölcsönösen hasznos lehet mind két fél számára a technikai megoldások és a másik hadseregben alkalmazott berendezések paramétereinek megismerése.

A bemutató sátorban megkezdődik az IH-95 sugárszintmérő bemutatása. A vendégek láthatóan nagy egyetértést mutatnak a hallottakkal. Hirtelen Zelenák ezredes úr rövidre zárja a dolgot. Gyors megegyezés és instrukció a bemutatást végző főhadnagy úr felé. Ez náluk is rendszeresítve van, ezért felesleges bemutatni. A rugalmas reagálás negyedik mozzanata azt eredményezi, hogy a hét kiállított eszköz közül csak négy kerül bemutatásra.

1595877317
 

Igen nagy érdeklődés mutatkozik a vendégek részéről a SOR/T sugáradag mérőlehetőségei iránt. Zelenák ezredes úr segít a foglalkozásvezetőnek. Közbeszól és a műszer hasznosságát a saját gyakorlati tapasztalatán keresztül igyekszik bizonyítani. Majd befejezi: „Elnézést, hogy közbeszóltam!" A foglalkozást vezető főhadnagy úr rugalmasan reagálva- ez már az ötödik- engedékenyen válaszol: „Csak nyugodtan ezredes úr!"

A vendégeknek bemutatásra kerülnek az egyéni védőfelszerelések és a mentesítő eszközök is. A legnagyobb érdeklődést a zászlóalj rögtönzött szakharcászati bemutatója váltja ki. A feltételezett helyzetben egy fontos objektumot támadás ér, aminek következtében aterepen radioaktív szennyeződés alakul ki. A kirendelt harcjárművek felderítik a sugárszennyezett területet, kijelölik annak határait és mintát vesznek a szennyezett talajból. A végrehajtás sorában a részleges mentesítés és a szennyezett anyagokkal érintkező ruházat gondos eltávolítása következik.

A harcjárművet a szennyezett terepszakasztól távol a mentesítő konténer segítségével három fázisban tisztítják meg. Az első fázisban az előkezelés során magas nyomású vízzel távolítják el a por- és sárszennyeződéseket a harcjárműről. A második fázisban mentesítő anyagot juttatnak a harcjármű külső részeire. Ezt követően a harcjárművet félreállítják, ott egy bizonyos reakció időt kiváratnak, amíg a radioaktív szennyeződést a mentesítő anyag „fellazítja" és ezzel könnyebbé válik az eltávolítása.

Az utolsó fázisban a harcjárműről a mentesítő anyag és radioaktív szennyeződés eltávolítását hajtják végre nagynyomású forró vízzel.

A táborba történő visszatérést követően a katonai vezetők leülnek és a jövőről váltanak szót. Abban az első pillanattól egyetértés van, hogy az együttműködést a jövőben tovább kell folytatni. A magyar szakemberek meggyőződtek arról, hogy a szlovák gyakorlópálya nagyon korszerű, ami a szakkiképzést illetően sok lehetőségekkel rendelkezik. Az itteni katonák ezen a gyakorlótéren már minden bokrot ismernek és egy új helyszín, új feladatokkal nagy kihívást jelentene a számukra. E mellett a zászlóalj idei tervében szerepel az „éles" anyaggal történőkiképzés végrehajtása külföldi gyakorlótéren.A gyakorlás ebben a szakmában a biztonságot növelő tényező, mert minden mozdulat veszélyes, de elengedhetetlenül fontos a saját eszköz megbízhatóságában való hit erősítése is.

Az előzetes megállapodás szerint itt ért véget a mi látogatásunk is. A kísérőim a finom illatokat érezve rugalmasan – immár hatodszor – úgy döntenek, hogy megkóstolják a tábori menüt.