Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai vezető is lehet Obama alelnökjelöltje

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. június 11. 13:47

Volt katonai vezetőt is választhat alelnökjelöltjének Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt leendő elnökjelöltje – derült ki kedden Washingtonban, ahol a szóba jöhető jelölteket a szenátor megbízásából felmérő szakértői csoport szenátorokkal egyeztetett.

Miután az előválasztási küzdelem véget ért, és mindkét nagy párt valószínű elnökjelöltje ismertté vált, az idei elnökválasztási folyamat következő lépcsője az, hogy a republikánus John McCain és a demokrata Barack Obama szenátor kiválasztja társát a novemberi választásra.

Kent Conrad észak-dakotai demokrata szenátor elmondta, hogy Obama háromfős csapata jelenlegi és egykori magas rangú választott tisztviselők, valamint volt vezető beosztású katonák körében vizsgálódik. Az Obama-szakértők ügyelnek arra, hogy az alelnök kiválasztásának menete szigorúan titkos maradjon, és egy név se szivárogjon ki. Conrad is csak annyit közölt, hogy sok név felmerült lehetséges alelnökjelöltként.

Elemzők szerint a Pentagon egy volt vezetőjének kiválasztása nagyban segítene Obamának, aki ellen az egyik leggyakoribb kifogás az, hogy csekély a külpolitikai tapasztalata. Egy ilyen jelölt hatékonyan “ellensúlyozná" az arizonai szenátor vietnami háborús veterán múltját is.

Conrad az egyeztetések alapján úgy érzékelte, hogy az Obama-stáb egyelőre csak a szóba jöhető személyiségek listáját állítja össze, nincsenek még kiemelt nevek. Obama segítői tanácsot kértek a képviselőház demokrata frakciójának vezetőjétől, Steny Hoyertől, aki annyit mondott: olyan alelnökjelöltet kell választani, akivel az elnökjelölt kényelmesen együtt tud dolgozni, és aki leginkább segítségére lehet a választási kampányban.

Obama kampányát több egykori katonai vezető segíti. Köztük van Tony McPeak, a légierő egykori vezérkari főnöke, Scott Gration nyugalmazott tábornok és Richard Danzig, aki Bill Clinton kormányában a haditengerészetért felelős miniszteri posztot töltötte be.

A Demokrata Párt egysége jegyében szóba jöhet a legyőzött Hillary Clinton szenátor katona tanácsadója, Hugh Shelton, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának egykori elnöke, valamint Wesley Clark, aki az 1999-es koszovói hadműveletet irányította, és négy éve maga is demokrata elnökjelölt-aspiráns volt.