Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok szerint ellenállásuk kényszeríti Amerikát a kivonulásra Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 8. 15:26

Az afganisztáni tálibok szerint tíz éve tartó „ellenállásuk” kényszerítette rá a NATO-t és az Egyesült Államokat, hogy tervbe vegyék csapataik kivonását Afganisztánból.

Az Egyesült Államok pontosan tíz évvel ezelőtt indította el a hadműveleteket a tálib kormány ellen, amely hátországot biztosított a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat végrehajtó al-Kaida terrorszervezet számára.

A kerek évforduló alkalmából közzétett közleményükben az afgán iszlamista lázadók azzal vádolták az Egyesült Államokat, hogy „az utóbbi egy évtized alatt nem hagyták az afgánoknak saját iszlám törvényeik alkalmazását, ezenkívül elvették a biztonságos és a stabil életet a néptől, de az afgán nemzet megmutatta, hogy kész harcolni az amerikai betolakodók ellen".

Hozzátették, hogy a mudzsáhedek – a megszállók ellen küzdő iszlám fegyveresek – fokozatosan felerősítették műveleteiket, amelyekkel „nagy veszteséget okoztak, és rákényszerítették a betolakodókat arra, hogy gondolkodjanak el a kivonuláson".

Az amerikai légierő 2001. október 7-én kezdte meg Afganisztán bombázását, miután a tálib rezsim elutasította az Egyesült Államok azon követelését, hogy adja ki Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét. A néhány hét alatt elsöpört tálib rendszer később újjászervezte erőit és azóta is véres lázadást folytat Hamid Karzai afgán elnök és az Afganisztánban állomásozó külföldi erők ellen.

„A terrorizmus elleni harc, valamint a demokrácia, az együttműködés és a békefenntartás leple alatt az amerikaiak beavatkozása független országokban csak a kizsákmányolás célját szolgálja" – állítják a tálibok, akik szerint az amerikai a „legkegyetlenebb és legkíméletlenebb nép, amely nem riad vissza semmilyen bűncselekménytől céljainak eléréséhez".

Az utóbbi pár évben a tálibok jelentősen fokozták és kiterjesztették a gerillaháborút, s egyre többször hajtanak végre egyre merészebb támadásokat.

Az icasualties.org című honlap adatai szerint a konfliktus 10 éve alatt több mint 2700 külföldi katona, közülük több mint 1800 amerikai vesztette életét Afganisztánban.