Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Várkanyarban búcsúztak az Afganisztánba indulók

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 22. 12:52

Tatán, a város egyik legszebb helyén, a Várkanyarban búcsúztatták el június 22-én az Afganisztánba induló Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) második váltását. A magyarok, az Ohiói Nemzeti Gárda katonáival együtt, júliustól fél évig szolgálnak az ázsiai országban.

Idén új elemmel bővült a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalása. 2009-től ugyanis – az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve – magyar katonák végzik az afgán nemzeti hadsereg Baghlan tartományba települt alakulatának műveleti felkészítését. A magyar vezetésű Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) első váltása április vége óta látja el az afgán 209-es hadtest 2. dandár harmadik zászlóaljának felkészítését a Pol-e Khumritól délre fekvő Kaj-lagaji laktanyában.

Az OMLT második váltásának ünnepélyes búcsúztatását június 22-én rendezték meg Tata városközpontjában, a Várkanyarban. A rendezvényen – amelyen részt vett Michl József, a város polgármestere is – az MH 25. Klapka György Lövészdandár állományával együtt sorakoztak fel az Afganisztánban készülő magyar és amerikai katonák. A búcsúztatóra azért pont a Vizek Városában került sor, mert a tatai dandár katonái adják ki a második váltás nagy részét. A Klapka dandártól összesen tizenhatan, más katonai szervezetektől pedig tizennégyen kerültek be a kontingensbe. Hozzájuk az Ohiói Nemzeti Gárda 26 katonája csatlakozott.

Az OMLT második váltásának parancsnoka Sári Szabolcs alezredes, az MH Összahaderőnemi Parancsnokság hadműveleti főnökségének főtisztje lett, akinek a mostani a második missziója. Korábban ugyancsak Afganisztánban teljesített szolgálatot, egy német vezetésű tartományi újjáépítési csoportban. A kontingens egyébként július 15-től kezdi meg szolgálatát az ázsiai országban, s mandátumuk 2010. január 31-ig tart.

– Az elmúlt években a nemzetközi békefenntartás és válságkezelés az egyik alapvető nemzeti feladatává vált a Magyar Honvédségnek. Ez azt jelenti, hogy a külföldi szerepvállalás legalább annyira fontos a külpolitikai érdekeink érvényesítése szempontjából, mint a hazai tevékenység – mondta az ünnepélyes búcsúztatón Tömböl László mérnök vezérezredes.

A HM Honvéd Vezérkar főnöke hozzátette: az afganisztáni művelet a NATO első számú prioritása, egyben a legjelentősebb küldetés a szövetség eddigi történetében. A misszió célja, hogy elősegítse egy stabil, az országot önállóan vezetni, és a felelősséget vállalni képes hatalom létrejöttét. Hiszen csak egy ilyen vezetés tudja feloldani a társadalom valamennyi területét átfogó ellentmondásokat és elérni a belső stabilitás megteremtését.

Tömböl tábornok hangsúlyozta: szövetségeseink és hazánk érdeke az is, hogy az önálló afgán kormány az egész országra minél hamarabb kiterjessze befolyását. Mégpedig oly módon, hogy a közigazgatást saját maga, a rendfenntartást az afgán rendőrség, a katonai teendőket pedig az afgán nemzeti hadsereg vehesse át. Éppen ezért az önálló Afganisztán megteremtéséhez létfontosságú egy hatékony, jól felszerelt és kiképzett nemzeti hadsereg létrehozása. S mivel az elmúlt év decemberében döntés született az afgán haderő létszámának további növeléséről, így megnőtt a műveleti tanácsadó és összekötő csoportok jelentősége.

– A hazának olyan katonákra van szüksége, akik az alapvető katonai szakismereteken túl kreatívak, nyelveket beszélnek és vállalják a nehéz feladatokat is. A Magyar Honvédség pedig éppen ilyen katonákkal rendelkezik. Magyarország a legjobb és legtehetségesebb katonáit küldte és küldi el a legnagyobb kihívást jelentő misszióba – mondta a vezérkari főnök.

Tömböl László mérnök vezérezredes az amerikai katonákhoz szólva kiemelte: az Amerikai Egyesült Államok és a Magyar

Köztársaság fontos szövetségesei egymásnak. Szövetséget kötöttek egy olyan ügyért is, amely hozzásegíti az afgán nemzeti hadsereget országa védelmi feladatainak önálló ellátásához. Éppen ezért közös a feladat, közösek a kihívások, közös a felelősség, de közös a siker is.

Beszédének végén Tömböl tábornok kitért arra is, hogy az afganisztáni küldetés különös jelentőségét az adja, hogy az ázsiai országban augusztus 20-án tartják az elnökválasztás első fordulóját. És az az afgán zászlóalj, amelynek kiképzését a magyar és az amerikai katonák közösen végzik, részt fog venni a választások biztonságának garantálásban. Hiszen ennek a választásnak a sikere az egyik alapfeltétele a stabilitás megteremtésének. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni – emlékeztetett a vezérkari főnök –, hogy Afganisztánban jelen vannak azok az erők is, amelyeknek nem érdeke ez a stabilitás és a haladás. És ezek az erők mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a választások sikeres lebonyolítását.

Gerry Rees ezrdes, az Ohiói Nemzeti Gárda hadműveleti főnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: a nemzeti gárda és Magyarország kapcsolata tizenhat esztendővel ezelőtt, 1993-ban kezdődött. Ez volt az első ilyen jellegű kapcsolat, azon kapcsolatok sorában, amelyekből jelenleg már hatvan van. Az elmúlt tizenhat év közösen végrehajtott feladatai közül kiemelkedik a mostani, amikor is az amerikai és a magyar katonák egy kontingensben végzik teendőiket.

– Önök sok időt töltöttek azzal, hogy felkészüljenek erre a küldetésre. S ennek a felkészülésnek az eredménye kiváló – mondta Resse ezredes, hozzátéve: azok, akik ebben a vállalásban részt vesznek, nemcsak két nemzet fiai és lányai, hanem egy nagy család tagjai is.

Az Afganisztánba induló közös amerikai-magyar kontingenst ezt követően megáldották és megszentelték a tábori lelkészi szolgálatok képviselői, majd az OMLT második váltásának ünnepélyes búcsúztatója díszmenettel ért véget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László