Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba látogatott a német védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 22. 12:07

Afganisztánba érkezett december 21-én, szerdán a német védelmi miniszter, hogy karácsony előtti napokban meglátogassa az országban szolgáló Bundeswehr-kontingenst. Thomas de Maiziere-t elkísérték az útra a német parlament védelmi bizottságának a tagjai. A miniszter már negyedszer jár Afganisztánban.

A berlini kormány egy héttel ezelőtt hosszabbította meg a Bundeswehr-katonák afganisztáni megbízatását, egyúttal kitűzve a kivonulás menetrendjét is. 2012. február elsejével a jelenlegi 5350-ről 4900-ra csökken a német kontingens létszáma. Egy évvel később pedig már csak 4400-an maradnak Afganisztánban. A Bundestag január 26-án szavaz az előterjesztésről.

Német kontingens tíz éve teljesít szolgálatot a közép-ázsiai országban. Létszámát tekintve a Bundeswehr a harmadik legnagyobb külföldi haderő – az amerikai és a brit mögött – Afganisztánban. Eddig 52 német katona vesztette életét. 2014 végéig az összes német harcoló alakulat hazatér, kiképzőkkel viszont továbbra is jelen lesz a Bundeswehr Afganisztánban.