Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánban nem harcolnak a török katonák

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 4. 8:01

Törökország továbbra sem akar harci feladatokat ellátni Afganisztánban, viszont hajlandó lenne fokozottabb mértékben részt venni az afgán biztonsági erők kiképzésében – jelentette csütörtökön a török sajtó. Az ankarai külügyminisztérium közölte: felülvizsgálják annak lehetőségét, hogy Törökország fokozza erőfeszítéseit az afgán katonák kiképzése terén.

Elképzelhető az is, hogy jelentősen növeljék az egészségügyi, oktatási és mezőgazdasági projektekben való részvételt.

Vecdi Gönül védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Ankarának továbbra is komoly fenntartásai vannak a harctéri műveletekkel kapcsolatban. “Katonáink nem vesznek részt, és nem is fognak részt venni a Tartós Szabadság (Enduring Freedom) elnevezésű terrorellenes hadműveletben" – szögezte le.

Törökország novemberben vette át a NATO kabuli békefenntartó műveletének rotációs parancsnokságát, és megkétszerezte – 1750-re emelte – az ott állomásozó katonáinak számát – jelentette az Anatolia török hírügynökség.

A muszlim többségű Törökország részvétele az afganisztáni nemzetközi misszióban szimbolikus jelentőséggel bír. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő jövő hétfőn Washingtonba utazik, és megbeszélést folytat Barack Obama elnökkel.