Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afganisztáni csapaterősítésről tárgyal Bajnai Gordon és Joe Biden

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 4. 6:04

Pénteken egyeztet Joe Biden amerikai alelnökkel az afganisztáni csapaterősítéssel kapcsolatos magyar álláspontról Bajnai Gordon miniszterelnök, a megbeszélésen konkrét eredmények is várhatók a magyar szerepvállalásról. Ezt maga a miniszterelnök tudatta magyar újságírókkal Washingtonban.

A kormányfő arra a kérdésre, született-e már magyar döntés az afganisztáni csapatbejelentést illetően, azt válaszolta: “Van tárgyalási pozíciónk ezzel kapcsolatban, ezt még otthon is egyeztetjük, és holnap az alelnökkel való találkozón szeretném vele megbeszélni Magyarország ezzel kapcsolatos álláspontját". Arra a kérdésre, hogy várható-e konkrétum pénteken ez ügyben, igennel felelt.

“Most, amikor a világban elég sok baj van, és elég sok bajjal néz szembe a NATO mint szövetség, az Egyesült Államok mint annak egyik vezető ereje (…) számítanak ránk" – fogalmazott a miniszterelnök.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit kértek az amerikaiak Magyarországtól, küldjön-e további katonákat, fokozza-e a tartományi újjáépítésben való részvételét, úgy válaszolt: Barack Obama amerikai elnök azt kéri, hogy azok a szövetségesek, amelyek már eddig is küzdöttek Afganisztánban azért, hogy biztonságosabb legyen a világ és benne Magyarország is, segítsenek ennek a stratégiának a végigvitelében. Ez a stratégia azon alapul, hogy nagyobb erőkkel, gyorsabban kikényszerítsék a döntést és felszámolják a terrorizmus fészkeit Afganisztánban és a szomszédos Pakisztánban.