Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erőemelő világbajnok a szinpadon

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. december 3. 21:31

Veszprémben rendezték meg a Magyar Honvédség 2009. évi amatőr erőemelő bajnokságát. A versenyre a honvédségben szolgálatot teljesítő hivatásos, szerződéses, közalkalmazott, valamint hallgatói állománya jelentkezhetett. A bajnokságot az országos szövetség szabályainak megfelelően a szervezők három versenykategóriában írták ki.

A 2009. évi bajnokságra hat alakulat nevezte be a versenyzőit, a verseny fővédnökségi tisztét Domonkos Miklós ezredes, a Pápai Bázis repülőtér parancsnoka, valamint Bakcsi András, a veszprémi HEMO igazgatója vállalta el. A versenyzők a versenynapot a kötelező sportolói feladatokkal kezdték el. A regisztráció és a mérlegelés után következhetett a megnyitó, és ezt követően már ezerrel lehetett izzítani az izomkötegeket, mert ebben a sportban rendkívül fontos a húzódások és a súlyosabb szakadások elkerülése miatt az izmok alapos bemelegítése. A hangulat a helyezési tétek ellenére már a kezdetekkor rendkívül családias volt, itt szinte mindenki mindenkit ismert, ezért egy-egy jó eredmény elérésért a versenyzők szinte mindig szorítottak a vetélytársaiknak.

Ez csak fokozódott akkor, amikor egy nagyobb eredmény születése volt kilátásban. Ilyen volt Gyenge Róbert szakaszvezető gyakorlata is, aki friss világbajnokként lépett dobogóra, mivel október elején Franciaországban a 110 kilogrammos kategóriában, felhúzásban világbajnoki címet nyert!

 

Természetesen ezen a bajnokságon is világbajnokhoz méltóan versenyzett. Guggolásban 240, fekvenyomásban 180 kilogrammig jutott el. Következett a felhúzás, ahol a 260 után egy jelentős súlyt emelt, ami azt jelentette, hogy 300 kilogramm volt akkor a súlyzón, de ez már nem ment. Pedig – a szervezők megjegyzése szerint – ennél egy kisebb emelés is elég lett volna ahhoz, hogy az összetettben új hadseregcsúcsot állítson be. Ennek ellenére a teljesítményét a többiek tapssal jutalmazták.

Gyenge Róbert ezzel a teljesítményével többek között elvitte az abszolult kategória első helyét. Női verseny az abszolult kategóriában Szabó Szilvia százados lett az első. Csapatban első helyen végzett Pápa, a második helyet Debrecen, míg a harmadik helyezést Veszprém csapata szerezte meg.

Búcsúzóul a verseny főszervezője, Bíró András százados külön felhívta a versenyzők figyelmét arra, hogy a 2010. évi fegyveres erők és testületek bajnokságára a többi szervezetek már most nagyon „gyúrnak", mert a katonáktól vissza akarják szerezni a 2009-ben elvesztett első helyet.