Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahol a sportolók otthonra találnak: 60 éves a BHSE

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. december 3. 21:15

A Budapesti Honvéd Sportegyesület megalakulásának 60. évfordulója alkalmából ünnepséget rendeztek a Stefánia Művelődési Házban. Az Egyesület Halhatatlan Tagjainak Díj átadására is sor került a rendezvényen.

Megnyitóbeszédében Dr. Szenes Zoltán nyá. vezérezredes azt mondta, az 1949. december 18-án megalakult Sportszervezet négy fontos feladat köré szerveződött: „Feladata volt, hogy kiemelkedő sporteredményekkel hazánk és a honvédség tekintélyét növelje itthon és szerte a világban, kiemelkedő sportmunkájával fejlessze a kapcsolatokat a hadsereg és a társadalom között, kiemelkedő sporteredményeivel sportolói példamutatással járuljon hozzá a sport és az egészséges életmód népszerűsítéséhez, és végül, hogy méltóan őrizze a Kispesti Atlétikai Klub hagyományait", mondta a vezérezredes, és hozzátette, az Egyesület az elmúlt hatvan évben mind a négy feladatnak eleget tett. Dr. Szenes Zoltán felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt 60 évben összesen 1218 arany-, ezüst- és bronzérem került a Honvéd sportolóihoz.

1595894146
Dr. Szekeres Imre beszédében úgy fogalmazott: „Magyarországot sokáig sporthatalomnak tartották, és bízom benne, hogy most is így tartják. A tehetség önmagában nem elég, a tehetségnek hátország kell, melyből elindulhat." A honvédelmi miniszter fontos eredménynek tartja, hogy a Budapesti Honvéd Sportegyesület visszakerült a Honvédelmi Minisztérium költségvetésébe, amelynek keretében jelentős anyagi támogatást nyújt neki a tárca. „Ennek eredményeként a klub nyugodt, biztos hátteret biztosít sportolóinak és az edzői kollektívának. Ez az együttműködés ugyanakkor kölcsönös, hiszen az Egyesület is segítséget nyújt a számunkra – egyfelől a honvédség megjelenik a sportolók mezein, és a sportolók részt vesznek a honvédség toborzó rendezvényein" – mondta a miniszter, aki végezetül kiemelte a katonai kiképzéshez kapcsolódó sportágakat is, mint a cselgáncsot, a sportlövészetet, a vívást, valamint az öttusa és a terepralit.

A miniszter beszéde után az ünnepségen átadták a Honvédelmi Minisztérium által adományozott elismeréseket, így a hosszú időn át végzett munkájukért, nemzetközi és hazai porondon való kimagasló sporteredményeikért, valamint a Sportegyesület működése érdekében vezetői tevékenységükért is díjakat vehettek át az Egyesület tagjai, sportolói. A sportolók nevében Marosi Ádám köszönte meg a kitüntetettek nevében az elismeréseket és a minisztérium támogatását, majd ajándéktárgyat nyújtott át Szekeres Imrének.

1595894147

A díjátadást követően Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszédében úgy fogalmazott: „Három éve, mikor elment Puskás Öcsi, azt gondoltuk, ő volt az a magyar ember, akit a világon a legtöbben ismernek. Járva az országot azt látom, hogy Puskás után a második szó, amit mindenhol ismernek, az a Honvéd. A Honvéd ugyanis nagyon markánsan beírta magát az olimpiai, és a világ sportmozgalmába"- mondta az elnök, aki azt is hozzátette, a „honvédos" sportolók mindig is biztonságban voltak és lesznek. „Úgy gondolom, nagyszerű munka folyik itt. Sokan azt mondják, hogy a sportegyesületek azért megközelíthetetlenek, mert gladiátoriskolaként működnek, amiket államilag nem is kell támogatni. Az egyetlen kivétel a Honvédelmi Minisztérium, mely úgy döntött, missziója van", mondta, és hangsúlyozta, a Honvéd Egyesületbe úgy térnek be a sportolók, hogy otthont, barátságot, fegyelmet találnak. Schmitt Pál kiemelte az edzők szerepét is. „A sportolók jönnek-mennek, dicsőséget szereznek – az edzők 30-50 éven keresztül fáradoznak, a legkisebbeknél kezdik és megpróbálják felvinni a csúcsra tanítványaikat."A teljesség igénye nélkül Schmitt Pál kiemelt néhány nevet, így Iglói Miska, Szűcs János, László István, Kovács László, Csányi Rajmond és Szántó Csöpi nevét is említette. Az elnök végezetül kitért arra, hogy jelenleg ötven honvédos sportoló van az olimpiai keretben, akik Londonba készülnek.

1595894147

Beszéde után került sor az Egyesület Halhatatlan Tagjainak Díj átadására, melynek keretében több sportolónak (többek között Benedek Tibornak, Nagy Tímeának, Pulai Imrének és Novák Ferencnek)  kitüntetéseket adományoztak, majd a Honvéd Sportegyesület támogatói vehették át díjaikat. 

Molnár Imre, a Honvéd Sportegyesület ügyvezetője az ünnepségen azt mondta: alig akad ma olyan sportklub, mely ilyen tekintélyt vívott ki magának. Mint mondta: eredménycentrikus nevelőmunka folyik a Sport Egyesületben. „Manapság óriási a teljesítménykényszer, a rivalizálás, és régi alapelv, miszerint a tegnap sikere holnap már kevés lehet, ma is él. A vezetőknek magasabbra kell tenni a mércét. Ám itt, az Egyesületben megtanultuk, hogy a fennmaradásra van remény. Ehhez hozzájárult a Honvédelmi Minisztérium és az Egyesület között létrejött együttműködési szerződés. Jó tudni, hogy van kihez vetni a hátunkat; 161 arany-, 99 ezüst-, és 6 bronzérem bizonyítja, próbálunk hűek maradni elődeinkhez."

Az ünnepségen A 2000, 2004 és 2008 évi Nyári Játékok „honvédos" aranyérmeiről összeállított kisfilm megtekintése után a XIII. kerületi Önkormányzat nevében Sági Judit köszöntötte a megjelenteket, majd felolvasta a polgármester levelét, végezetül pedig egymillió forintot adományozott az Egyesület részére.

A rendezvény végezetül a Szózattal zárult.

1595894147
1595894147
1595894147
1595894148
 

1595894148

Fotó: Galovtsik Gábor