Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknának nézték a dobtárat

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 21. 12:00

A 38. héten, azaz szeptember 14-e és 20-a között 61 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 18 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1739 bejelentést kaptak.

Szeptember 14-én Csongrádon, a Szentháromság Parkban, az ének-zene tagozatos általános iskola mellett földmunkát végeztek, s a földből egy második világháborús robbanószerkezetnek látszó tárgyat fordított ki a munkagép. Természetesen azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A helyszínre érkező járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy az előkerült tárgy nem más mint egy rozsdás fémdarab, szerencsére nem robbanószerkezet.

Szeptember 15-én a Heves megyei Andornaktálya szociális otthonának kertjében végeztek földmunkát, amikor rozsdás lőszert találtak a munkások. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkező tűzszerész járőr a 12,7 milliméteres gépágyú lőszert a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Szeptember 17-én a főváros III. kerületében, a Dévai Bíró Mátyás téren található templomkertben földmunkák során bukkantan egy világháborús aknagránáthoz hasonlító tárgyra a munkások, akik azonnal értesítették a tűzszerészeket. A helyszínre küldött járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 120 milliméteres gránát stabilizátor szárnya került elő, amely robbanószert nem tartalmaz, így nem veszélyes. A hivatalosan nem robbanó testnek (NRT) hívott eszközt a tűzszerészek elszállították a helyszínről.

Ugyancsak szeptember 17-én Szegeden is akadt dolguk a tűzszerészeknek, hiszen a Hosszú és a Régiposta utak kereszteződésében épülő új lakóparknál egy olyan tárgyat találtak, amelyről a munkások azt feltételezték, hogy a második világháborúból visszamaradt akna. A helyszínre érkezett járőr – Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy gépfegyver üres dobtára került elő, amely ugyancsak NRT. A szerkezetet a tűzszerészek elszállították.

Szeptember 18-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán, a Görgei utcában, közműépítés közben találtak egy 122 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránátot. A veszélyes szerkezetet a Pásztor István főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.