Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állománygyűlés a Magyar Honvédség vezető állománya részére

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2022. július 8. 16:51

Bemutatkozott a Honvédelmi Minisztérium vezetése a Magyar Honvédség alakulatainak parancsnokai és vezetőállománya részére július 8-án, pénteken, Szentendrén. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a tárca államtitkárai - szakmai életútjuk mellett - szóltak a tárcában betöltött szerepükről, küldetésükről is.

MH_AA_kapott_vezetők (9)

A szentendrei Görgey Artúr laktanyában tartott bemutatkozó beszédében Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere a kinevezését megelőző szakmai pályafutása kapcsán úgy fogalmazott, hogy számos területen gyűjtött tapasztalatokat: a politika, az üzleti élet és a diplomácia színterein. Utóbbi kapcsán rámutatott, hogy Magyarország londoni nagyköveteként egy NATO-tagország, egy atomnagyhatalom berkeiben olyan nemzetközi kitekintésre nyílt lehetősége, ami a szövetség tagjaként hazánk hasznára is lesz. Felidézte azt is, hogy amint lehetősége nyílt tartalékos szolgálatra jelentkezett, több éven keresztül szolgált az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál.

A honvédelmi miniszteri küldetése kapcsán leszögezte, hogy a jelenlegi történelmi idők között és azok hatására egy olyan mobilizációs folyamatot kell elindítani, amely útján a szolgálati kultúra modernizálásával, a bürokrácia csökkentésével a Magyar Honvédség a lehető legrövidebb időn belül egy ütőképes, harcolni képes, erős, magabiztos, önbizalommal teli hadsereg legyen.

MH_AA_kapott_vezetők (1)

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes aláhúzta: küldetése, hogy a honvédelmi tárcát és a tárcavezetőt támogassa, mindemellett kiemelt terület számára a tárca képviselete az Országgyűlésben és a katonai örökség témaköre, amely kapcsán rámutatott arra, hogy az örökséget meg kell élni és tovább kell tudni adni a következő generációknak. Éppen ezért cél, hogy a katonai örökség modern, méltó és átélhető formában legyen bemutatható a jövőben.

MH_AA_kapott_vezetők (2)

Dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára immáron közel három éve látja el jelenlegi feladatait, ami kapcsán elmondta, hogy a Miniszter Úr által meghatározott cél elérése érdekében az elsődleges feladata, hogy a végrehajtás előtt álló akadályokat elhárítsa, a jogszabályi keretek betartásával.

MH_AA_kapott_vezetők (12)

Dr. Maróth Gáspár, aki korábbi kormánybiztosi küldetését immár a minisztériumon belül, védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárként folytatja, beszédében kijelentette, hogy az elmúlt hat év eredményei önmagukért beszélnek. Hozzátette, hogy az akkori közös gondolkodás hiányában ma Magyarország igen nagy gondban lenne, igaz, továbbra is heroikus munka vár a tárcára és a Magyar Honvédségre. Rávilágított: egy új struktúrát kell felépíteni, amiben mindenkire, a Magyar Honvédség teljes vezető állományára számít a Honvédelmi Minisztérium.

MH_AA_kapott_vezetők (7)

Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy a civilszférában szerzett tapasztalataival - többek között - a jelenleg is folyamatban levő, hosszútávú Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programhoz annak pénzügyi modellezésében tud hozzájárulni, illetve azon tapasztalataira támaszkodva fogja támogatni a tárcát, amit a munkaerő bővítése és megtartása terén gyűjtött.

MH_AA_kapott_vezetők (5)

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára bemutatkozójában szólt arról is, bár újszerűnek tűnhet, hogy a sport irányítása is a tárca feladatköreihez tartozik, valójában azonban a honvédség és a sport kapcsolata nem újkeletű. A két terület sok ponton tudja segíteni egymást. Több közös erénye van a sportolónak és a katonának: a szorgalom, a kitartás, a bátorság, a hazaszeretet. Egy erős honvédség építéséhez kiváló hátteret adhat egy aktívan sportoló társadalom, miközben a Sportszázad kiválóságai nemzetközi sikerekkel írták be magukat a magyar sport történelmébe, élsportolóként és katonaként is büszkén szolgálják a hazájukat.

MH_AA_kapott_vezetők (10)

Végezetül dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a példamutatás és a társadalom katonákról alkotott véleményének fontosságára hívta fel a jelenlevők figyelmét.