Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Andros F6A: Több mint testőr

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. augusztus 9. 13:16

A gyerekek és a fesztiválozók szórakoztatására is kiválóak a Magyar Honvédségnél hadrendben álló nehéz és könnyű tűzszerészrobotok. Az igazi feladatot persze nem a VOLT vagy az EFOTT látogatóinak jókedvre derítése jelenti, hanem a hadszíntéri életmentés.

1595939766
Pető Gábor főtörzsőrmester az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Zászlóalj speciális tűzszerészeként már két misszióban is irányította az amerikai Northrop Grumman hadiipari óriáscég Remotec nevű leányvállalata által kifejlesztett és gyártott Andros F6A nehéz tűzszerészrobotot. A második misszió alatt több mint 80 üzemórán keresztül dolgozott együtt a meglehetősen szögletes kiállású, gumikerekes segítőjével. S ez csak azt az időt jelenti, amikor a robot már a feladatot hajtja végre.

Évek munkája

Az embertől is függ, hogy valakiből mennyi idő alatt lesz biztos kezű specialista. Pető főtörzsőrmester négy éve foglalkozik már az Androsokkal, így ma – és persze a két afganisztáni misszió után – már nehéz lenne olyat kérni, amitől megremegne a kezében az irányítópult. Persze a kezelő rátermettségétől is nagyban függ, hogy a tanfolyam után mennyi idő alatt lesz rutinos robotkezelő.

Márpedig néha nem árt a rutin, például amikor akár másfél kilométeres, biztonságos távolságból, csak a kamerák képeire támaszkodva kell irányítani a barátságtalan afgán terepen az Androst. Persze az irányítás java fejben történik: a kamera színes képein keresztül el kell képzelni, hogyan is néz ki az a terület, ahova a robotnak mennie kell.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 10-én, pénteken megjelenő számában!)