Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán nép választott képviselői látogattak a magyar táborba

Szöveg: Soucz Ferenc fõhadnagy |  2009. június 23. 5:54

A sura arab eredetű szó, jelentése megbeszélés, tanácskozás. Valószínűleg az ősi arab törzsek így választották vezetőiket és így hoztak komolyabb döntéseket. Az iszlám államokban a surának fontos szerepe van, a Korán kétszer is megemlíti. Egy ilyen tanács tagjai látogattak el a magyar katonák baghlani táborába.

2009. június 21-én Baghlan tartományi tanácsának (sura) képviselői tettek látogatást Camp Pannóniában. A küldöttséget, melyben három nő is szerepet kapott, Dr. Paikan, a tartományi választott tanács elnöke vezette. Szilágyi Csaba alezredes, a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának parancsnokhelyettese, valamint Harmath Tamás őrnagy, S9 részlegvezető fogadta őket.

A sura arab eredetű szó, jelentése megbeszélés, tanácskozás.
Valószínűleg az ősi arab törzsek így választották vezetőiket és így
hoztak komolyabb döntéseket. Az iszlám államokban a surának fontos
szerepe van, a Korán kétszer is megemlíti. Az afgán alkotmány 350. cikkelye szerint „A sura (parlament) a nép akaratát testesíti meg, és a nemzet egészét képviseli. Az afgán nép a surán (parlamanten) keresztül vesz részt az ország politikai életében. Habár egy adott közösségből választják, a sura minden tagjának – véleményének kifejtése során – Afganisztán egészének az érdekét kell szem előtt tartania."

Az afgán parlament (a legmagasabb szintű sura) a képviselők házából és a szenátusból áll. A surák jelen vannak a közélet szinte minden szintjén. Minden közösség választ magának vezetőt, ezen vezetők tanácsot (surát) alkotnak és megválasztják maguk közül azt a személyt, aki az ő és közösségük érdekeit egy nagyobb fórumon képviseli: ez a rendszer járási szintig működik. A tartományi szintű sura tagokat az elnökválasztással egy időben, a nyugati választási rendszerekhez hasonlóan jelöltállítás és kampány után hivatalos szavazóhelyeken választják, legközelebb jövő tavasszal. Az alacsonyabb szinteken (vidéki szórványtelepülések, falvak, városrészek) általában a férfiak az esti ima után, a mecsetekben döntenek képviselőjük személyéről, többnyire idősebb, köztiszteletnek örvendő személyek tölthetik be a pozíciót.

 

A megbeszélés folyamán a sura tagjai tájékoztatást kaptak a MH PRT 2008 és 2009-ben befejezett nagy értékű, úgynevezett középtávú fejlesztéseiről, valamint a folyamatban lévő és tervezett projektekről. Megtudhatták, hogy a PRT milyen döntési folyamat alapján választja ki a projekteket, és hogy melyek azok a helyi kormányzati szervek, melyekkel kapcsolatot tartanak a katonák.

Válaszbeszédében Dr. Paikan kérte a PRT vezetését, hogy a jövőben a tartományi surát is vonja be a döntéshozatalba, majd a képviselők egyenként hívták fel a figyelmet a saját lakókörnyezetüket és választóbázisukat sújtó problémákra. Megállapodás született arról, hogy a jövőben rendszeressé teszik a találkozókat, valamint hogy a sura tagjai tájékoztatják a tartomány távoli járásaiban élőket a MH Tartományi Újjáépítési Csoport által végrehajtott fejlesztésekről.