Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvédelmi Minisztérium kész folytatni az egyeztetést

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. június 22. 17:56

Figyelmeztető demonstrációt tartott hétfőn a Kossuth téren a Honvédszakszervezet a tervezett kormányzati megszorító intézkedések kapcsán. A Honvédelmi Minisztérium kiadott közleményében rámutat, hogy tárcaszinten idén is teljesítette az érdekképviseletekkel kötött megállapodásban rögzített vállalásokat.

A kormány megszorító intézkedései ellen tartott figyelmeztető demonstrációt a Honvédszakszervezet (HOSZ) a csatlakozó érdekképviseletek társaságában hétfőn a budapesti Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt. A demonstráción képviseltette magát a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének több tagozata, így például a Rendészeti Védegylet vagy a Tűzoltók és Polgári Védelmi Dolgozók Szervezete. A szakszervezet a megmozdulással a cafeteria-juttatások, illetve a szolgálatteljesítéssel összefüggő “költségkímélő elemek", így például a lakhatási támogatás megadóztatása ellen tiltakozott.
Az egyenruhába öltözött több száz katona látványos bevonulással, dobszóra és alakzatban érkezett meg a Parlament elé, ahol oszlopokban sorakoztak fel az Országház előtt felállított színpaddal szemben. Mészáros Géza, a HOSZ elnöke a megjelent mintegy 600 ember előtt elmondta, hogy a megszorítások akár 30 százalékos jövedelem-kiesést is okozhatnak például az alacsonyabb beosztásban dolgozó katonáknak. “Nem azt kérjük, hogy ne legyenek megszorítások, hanem azt, hogy a terheket arányosan osszák el és ne hozzák hátrányos helyzetbe a katonákat", közölte.

A Honvédelmi Minisztérium a demonstráció kapcsán kiadott közleménye szerint tudomásul veszi a Honvédszakszervezet tiltakozását a béreket és juttatásokat érintő tervezett kormányzati intézkedések ellen, ugyanakkor hangsúlyozni kívánja, hogy tárcaszinten ez évben – mint ahogyan az előző két évben is – időarányosan teljesítette a szakszervezetekkel kötött megállapodásban rögzített vállalásait.

A Honvédelmi Minisztérium rámutat: fontosnak tartja a Honvédszakszervezettel megkezdett egyeztetés folytatását, hiszen a honvédség – amellett, hogy itthon garantálja az ország biztonságát, és részt vállal a katasztrófahelyzetek elhárításában – nemzetközi békefenntartásban végzett tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul a magyar külpolitika sikeréhez is. A magyar katonák számos elismerésben részesültek eddigi missziós teljesítményükért, szolgálatukat nemzetközi elismerés övezi.

A szakszervezet és a Honvédelmi Minisztérium legutóbbi egyeztetésére 2009. június 19-én került sor – emlékeztet a közlemény. Ezen a felek áttekintették a 2009. február 5-én aláírt, ez évre szóló megállapodást, és mindkét részről egyetértettek abban, hogy a minisztérium által 2009. első félévére vállaltak időarányosan teljesültek. „Idén is biztosítottuk – és biztosítjuk – többek között az egészségpénztári és magánnyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást, az étkezési hozzájárulást, a ruházati költségtérítést, az iskolakezdési támogatást. 10 százalékkal felemeltük a missziókban szolgálatot teljesítő katonák devizaellátmányát, emeltük a tűzszerészpótlékot, kompenzáltuk az Állami Egészségügyi Központban dolgozók kieső egészségkockázati pótlékát", áll a dokumentumban, mely rögzíti: a Honvédelmi Minisztérium kész folytatni az egyeztetést mind a Honvédszakszervezettel, mind pedig a többi reprezentatív érdekképviselettel.