Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 22. 14:01

A huszonötödik héten, azaz június 15-21-e között 68 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljhoz. A tűzszerészeknek ezek közül 24 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a bejelentések száma az elmúlt héten átlépte az ezret. A tűzszerészek idén eddig egészen pontosan 1057 bejelentést kaptak.

Június 17-én a főváros XXIII. kerületébe, az 50-es számú főút 17-18-as kilométerszelvényét körbevevő erdőbe kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek. Itt ugyanis több világháborús robbanószerkezetet találtak az erre járók. A helyszínre érkező járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – összesen 15 darab, 81 milliméteres aknavetőgránátot semmisített meg.

Június 18-án a főváros XV. kerületéből, a Mélyfuró utcában zajló építkezésről érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, amely szerint földmunkálatok közben egy világháborús szerkezet került elő. A helyszínre érkező járőr – Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy a munkások egy 20 milliméteres páncéltörő gránátot találtak. A szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Hetek óta nagy munkát ad a Magyar Honvédség tűzszerészeinek Fejér megyében a Székesfehérvár és Zámoly közötti főút felújítása és szélesítése. A II. Világháborúban, ezen a környéken komoly harcok zajlottak, s mai napig rengeteg robbanószerkezet kerül innen elő. Az elmúlt héten kétszer, 18-án és 19-én is kaptak a helyszínről bejelentést. Az első napon több veszélyes szerkezet is előkerült. A Strak Vince törzsőrmester vezette járőr egy 105 milliméteres repeszromboló gránátot, egy 75 és egy 76 milliméteres páncéltörő gránátot és egy másfél kilogrammos, szovjet gyártmányú bombát is talált a helyszínen, melyeket a közelben kijelölt helyen semmisítettek meg. Másnap „mindössze" egy 105 milliméteres repeszromboló gránát került elő, amelyet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr semmisített meg.

Június 19-én ugyancsak Fejér megyében Kincsesbánya és Iszkaszentgyörgy között is akadt dolguk a tűzszerészeknek. Éppen a két település közötti külterületen legeltettek, amikor az állatok „rátaláltak" néhány világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre. A juhászok természetesen azonnal értesítették a rendőrséget, akik viszont a tűzszerészeknek szóltak. A Zsolnai Gábor főhadnagy vezette járőr a helyszínen 23 darab német gyártmányú, 105 milliméteres repeszromboló gránátot talált, amelyet biztonságba helyeztek. A környék műszeres vizsgálata során azonban megállapították, hogy feltételezhetően még több tucatnyi világháborús robbanószerkezet fekszik alig néhány centiméterre a földfelszín alatt. Így a terület feltárását és mentesítését a tűzszerészek e héten folytatják.