Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jobban vigyáznak majd az afgán civilekre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 23. 6:17

Az Afganisztánban szolgáló amerikai és nemzetközi erők amerikai parancsnoka, Stanley McChrystal tábornok az afgán polgári lakosság védelmében hamarosan utasítja majd az amerikai és a NATO-erőket, hogy ne bocsátkozzanak harcokba olyan iszlamista fegyveresekkel, akik a falusi lakosság között elvegyülve bujkálnak.

McChrystal napokon belül parancsot ad az alárendeltségébe tartozó katonáknak, hogy csak akkor támadhatnak afgán lakóházakban meghúzódó iszlamista fegyvereseket, ha amerikai vagy NATO-katonák közvetlen veszélyben vannak – mondta Kabulban Greg Smith ellentengernagy, amerikai katonai szóvivő. “Ha viszont el tudnak vonulni biztonságosan az iszlamisták által elfoglalt épületek környékéről, akkor inkább ezt a megoldást kell választaniuk, mert tudjuk, hogy a tálibok gyakran tartanak fogva élő pajzsként polgári lakosokat az ilyen épületekben" – tette hozzá.

Az utóbbi években számos afganisztáni civilt is megöltek az afganisztáni falvakban megbúvó fanatikus muzulmán fegyveresekre mért amerikai légicsapások. Az ENSZ adatai szerint az amerikai, illetve a NATO-katonák és az afgán kormányerők csupán tavaly 829 polgári személy halálát okozták az afganisztáni háborúban.

Ezek a halálesetek ártanak a külföld erők missziójának, mivel a kormány és a nemzetközi erők ellen fordítják az afgán lakosságot. Hamid Karzai afgán elnök évek óta követeli az amerikai erőktől, hogy tegyenek meg mindent a civil áldozatok számának csökkentéséért, de eddig nem sokat javult a helyzet.

Stanley McChrystal tábornok ebben a hónapban vette át az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők parancsnokságát. Kijelentette beiktatásakor: nem azon fogja lemérni tevékenységének hatékonyságát, hogy hány iszlamista fegyveressel végeznek a katonák, hanem azzal, hogy hány afgán civilt tudnak megóvni a szélsőségesek erőszakcselekményeitől.