Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az M0-áson, a Margit hídnál és Ferihegyen dolgoztak a tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 8. 11:58

A 36. héten, azaz szeptember 1–7-e között 61 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére, ezek közül 29 esetben soron kívül kellett intézkedniük. A tűzszerészek idén eddig összesen 1754 bejelentést kaptak.

Szeptember 1-jén a főváros XVI. kerületéből kaptak bejelentést a honvédség tűzszerészei – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa. Eszerint az M0-ás autót építése során egy, vélhetően a világháborúból visszamaradt robbanószerkezet találtak a munkások. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – egy AO–25-ös típusú, szovjet gyártmányú bombát talált. A tűzszerészek a veszélyes berendezés gyújtószerkezetét a helyszínen kiszerelték és megsemmisítették, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállították.

Szeptember 2-án újra a Margit híd budai hídfőjéhez kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek. A Bem-rakpart szélesítése során ugyanis újabb világháborús robbanószerkezetek kerültek elő a földből. A Stark Vince törzsőrmester vezetésével a helyszínre érkező járőr ezúttal több kézigránátot és egy semmisített meg a helyszínen. Emellett három repeszgránátot, egy robbanóanyag szelencét és öt kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert a központi gyűjtőhelyre szállítottak.

Szeptember 5-én a ferihegyi repülőtérről érkezett bejelentés a tűzszerészek ügyeletére. A hívásból kiderült, hogy a 2/B terminál 31-es állóhelyén, karbantartási munkálatok során bukkantak egy világháborús robbanószerkezetre. A Zsolnay Gábor főhadnagy vezette járőr megállapította, hogy mindössze egy SC–50 típusú bombatest került elő, amely nem tartalmazott robbanóanyagot. A veszélytelen bombatestet a tűzszerészek a központi gyűjtőhelyre szállították.