Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békefenntartók voltak Bosznia-Hercegovinában

Szöveg: Szűcs László |  2010. augusztus 9. 14:47

A közelmúltban tértek haza bosznia-hercegovinai külszolgálatukból az MH EUFOR Kontingens hatodik váltásának katonái. A szarajevói Butmir táborban fél éven keresztül 146 magyar katona szolgált. Tatán megrendezett visszafogadó ünnepségüket követően négyen válaszoltak a honvedelem.hu kérdéseire.

Mint ismert, a Magyar Honvédség 1996 óta vesz részt a bosznia-hercegovinai békefenntartó műveletekben. Kezdetben az észak-horvátországi Okucaniba települő Magyar Műszaki Kontingens katonái segédkeztek a háborúban tönkrement infrastruktúra helyreállításában, jelenleg pedig az EUFOR vezette misszió, spanyol irányítás alatt álló többnemzeti zászlóaljának egyik műveleti századát adják a magyar békefenntartó katonák.

Lövészszázaddá kovácsolódtak

1595905821
Preininger Győző őrnagy, az MH EUFOR Kontingens hatodik váltásának parancsnokaként töltött el fél évet Bosznia-Hercegovinában. A fiatal főtiszt egyébként a tatai székhelyű MH 25. Klapka György Lövészdandár Logisztikai Zászlóaljának parancsnokhelyettese, s a mostani volt a második külszolgálata. Korábban is a Balkánon szolgált, a koszovói fővárosban, Pristinában települő MH Õr-, és Biztosító Zászlóalj kilencedik váltásának egyik századparancsnoka volt.

Mint elmondta, a szarajevói misszió elsősorban azért volt hasznos a magyar katonák számára, mert a kontingens tizenhat alakulat katonáiból állt össze, akik alapvetően nem lövészek voltak. Ennek ellenére Bosznia-Hercegovinában töltött hat hónap során sikerült azzá válniuk, s a misszió felére már egy jól kiképzett, összeszokott lövészszázadot alkottak. A tömegkezelés, a harcászat, illetve az ellenőrző-áteresztő pontok telepítése és működtetése szinte a „vérükké vált", ráadásul megtanulták a különböző típusú fegyverek kezelését, köztük olyanokét is, amelyekkel Magyarországon, normál kiképzési körülmények között nem lőnek.

– Úgy vélem, hogy amit a katonák a misszió ideje alatt megtanultak, azt nagyon jól tudják majd alkalmazni a későbbi misszióik során is. Akár újra az EUFOR-ban, vagy éppen más műveleti területeken – mondta Preininger őrnagy, akitől megtudtuk azt is, hogy a magyar egyenruhások az elmúlt fél évben ugyanazokat a teendőket látták el, mint az EUFOR kontingensek korábbi váltásai, azaz járőrözési és felderítési feladatokkal demonstrálták a katonai jelenlétet Bosznia-Hercegovinában. Szerencsére e munka során nem leselkedett rájuk veszély, hiszen a balkáni országban már jól ismerik, és tisztelik az EUFOR katonáit.

Preininger Győző őrnagytól megtudtuk azt is, hogy a műveleti területen egy parancsnok felelőssége egészen más, mint idehaza; hiszen nemcsak a 146 beosztottért felelős, hanem a kontingens gazdálkodásáért, és technikai eszközeiért is. Mindenesetre – mondta a főtiszt – saját maga számára, ha nem is mindig könnyű, ám nagyon tanulságos volt az elmúlt hat hónap, sok olyan ismerettel gyarapodott, amelyeket itthoni munkája során is kamatoztatni tud majd.

A hatodik váltás parancsnoka úgy látja, hogy az EUFOR vezetői elégedettek voltak a magyar katonák munkájával. Jól bizonyítja ezt az is, hogy szinte minden egyes bemutatót – amelyre felkérték a többnemzeti zászlóaljat – a magyar katonák tartottak.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e további külszolgálatot, Preininger őrnagy elmondta: az elkövetkező egy-két évben a családjával szeretne a korábbinál több időt tölteni, később azonban szívesen menne újra külszolgálatba.

Három balkáni misszió

1595905822
A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár Harci Támogató Zászlóalj ágyútarackos tüzér ütegének parancsnoka, Csányi Henrik százados volt a parancsnoka az MH EUFOR Kontingens hatodik váltásában tevékenykedő lövészszázadnak is. Mint a fiatal tiszttől megtudtuk, a spanyol vezetésű többnemzeti zászlóalj magyar manőverszázada százhét katonából állt, akiknek a zászlóaljparancsnok utasításainak megfelelően kellett teendőiket végrehajtaniuk.

A magyar katonák fő feladata egyébként a tömegkezelés, illetve az ezzel kapcsolatos eljárások végrehajtása volt – mesélte a százados, akitől megtudtuk azt is, hogy mindezek mellett az ellenőrző-áteresztő pontok telepítése és működtetése, valamint az úgynevezett LOT-házakkal való kapcsolattartás is a kontingens feladatai közé tartozott. Ezek a házak a nemzetközi erőkben szolgáló összekötő és megfigyelő csoportok (Liaison and Observer Team – LOT) tagjainak lakóhelyei.

– A műveleti területen eltöltött hat hónap elég volt arra, hogy a sok alegységtől érkezett század összekovácsolódjon. A katonák megismerték egymást összeszoktak, a különböző eljárásokban ismerték egymás mozzanatait és összeszokott rajonként, szakaszonként működtek – mondta a százados, aki úgy vélte, az összekovácsoltság szempontjából még hasznosabb lenne, ha a jövőben Magyarországról komplett alegységek mennének ki a bosznia-hercegovinai misszióba, hiszen a kint töltött idő tökéletesen elegendő lenne arra, hogy egy jól kiképzett lövészszázad érkezzen haza. Egy olyan alegység, amely a későbbiekben akár Afganisztánban is hatékonyan tudna dolgozni.

Csányi százados szerint az EUFOR misszió nagyon hasznos a magyar katonák számára, mert nemzetközi környezetben tudnak dolgozni, amely nagy odafigyelést és összpontosítást igényelt. Emellett pedig még az idegen nyelv tudásuk is fejlődhetett a műveleti területen eltöltött hat hónap során.

– Én magam elégedetten jöttem haza a Bosznia-Hercegovinában töltött fél év után. Nagyon tetszett a kinti munka, s úgy gondolom, hogy az elöljárók is elégedettek voltak a magyar katonákkal – mondta a százados, akinek a mostani volt a harmadik balkáni missziója. Korábban kétszer szolgált már Pristinában, az MH Õr-, és Biztosító Zászlóaljnál. Természetesen a jövőben szeretne még további missziókba is kijutni, de előtte néhány évet Magyarországon szolgálna.

„Könnyen személyes problémák alakulhatnak ki"

1595905822
Dósa Zsolt zászlós az elmúlt hat hónapban az EUFOR misszióban tevékenykedő magyar lövészszázad vezénylő zászlósa volt, itthon pedig a tatai Harci Támogató Zászlóalj ágyútarackos ütegének vezénylő zászlósa. Mint elmondta, van különbség a két beosztás között, hiszen amíg Magyarországon a zászlóalj és a dandár vezénylő zászlósa is beosztásban felette áll, addig Szarajevóban ő volt a rangidős vezénylő zászlós. Mindez természetesen több felelősséggel is járt. Egyebek mellett neki kellett tartania a kapcsolatot különböző nemzetekkel, a civil szervezetekkel és a cégekkel is.

– A mostani volt a negyedik misszióm. Korábban három alkalommal szolgáltam már Koszovóban, a KFOR-ban. A szarajevói azonban azért volt kifejezettem hasznos számomra, mert először próbálhattam ki magamat külszolgálatban vezénylő zászlósként. Ezt megelőzően kétszer szakasz-tiszthelyettes, egyszer pedig rajparancsnok voltam – mesélte Dósa zászlós, aki szerint a vezénylő zászlósi rendszer nagyon jól működött az EUFOR misszióban.

Rangidős tiszthelyettesként természetesen a kontingens személyi állományának kisebb-nagyobb problémáiról is tudott. Tisztában volt például azzal, hogy a táborban, szűk helyen eléggé korlátozott körülmények között éltek a katonák. Ilyen helyzetben pedig – akármennyire jók is az emberi kapcsolatok egy kontingensen belül – a legkisebb zavaró tényezők is nagyon fel tudnak erősödni, amelyekből így könnyen személyes problémák alakulhatnak ki. Ráadásul mindenki másként viseli a feszültséget, a folyamatos stressz miatt könnyen bonyodalom támadhat olyan kérdésekből is, amelyeket idehaza „egy kézlegyintéssel" megoldanának a katonák.

A zászlóstól megtudtuk azt is, hogy a külszolgálat ideje alatt minden héten, hétfőtől szombatig volt kiképzés és munkaidő. Hétköznapokon reggel 8 és este hat között, míg szombaton általában délben fejezték be a munkát és a tréningeket. A vasárnapok rendszerint a pihenésről szóltak – hacsak nem voltak készenlétben – ilyenkor az állomány táboron belüli és kívüli programok között is választhatott.

A „kerítésen belül" leginkább sportprogramok, illetve saját maguk számára rendezett különböző versenyek voltak. Utóbbiak közül kiemelkedett a lecsófőző verseny, amely igazán jó hangulatúra sikerült, és minden elkészített „versenyművet" jó étvággyal meg is ettek. A táboron kívüli programok között pedig leginkább a kirándulások voltak népszerűek a katonák körében. Ezekre azonban – a busz férőhelyeinek korlátozott száma miatt – rendszeres volt a túljelentkezés. De még így is – húzta alá Dósa zászlós – jóval több lehetősége volt az állománynak a kikapcsolódásra, mint annak idején Pristinában, a magyar táborban.

A vezénylő zászlós kérdésünkre válaszolva elárulta azt is, hogy mindenképpen szeretne még kijutni más missziókba is, ám a családja miatt leginkább a balkáni hadszíntérben gondolkodik. Egy éven belül azonban semmiképpen nem kíván jelentkezni egy újabb külszolgálatra.

Édesapja is meglátogatta Szarajevóban

1595905822
Gépjárművezető-lövész beosztásban szolgált az elmúlt hat hónapban Kollár Gábor szakaszvezető, aki Szentesről, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredtől érkezett az EUFOR kontingensbe. Eredeti beosztása egyébként BMK-kezelő, amely azt jelenti, hogy ő irányítja az alakulatnál rendszeresített vontató-motorcsónakokat.

Mint elárulta, mindössze két évvel ezelőtt, 2008. július 1-jén kezdte meg szerződéses katonai szolgálatát a Tisza-parti alakulatnál, így a mostani volt az első missziója. Amikor kiírták a pályázatot a misszióra, ő jelentkezett, alkalmas lett a fizikai és az egészségügyi vizsgálatokon is, így kijutott Szarajevóba. Szentesről egyébként összesen huszonegyen érkeztek a kontingensbe.

A szakaszvezető egy Mercedes típusú terepjáró személygépkocsival rótta a kilométereket Bosznia-Hercegovina útjain. Kitelepülésekre, gyakorlatokra, LOT-ház felderítésekre szállította a katonákat. Mint elmondta: azt nem számolta, hogy egészen pontosan mennyit vezetett, de arra nagyon büszke, hogy mindenféle baleset nélkül telt el számára a külszolgálat hat hónapja. Márpedig ez elég „nagy eredmény", mivel Bosznia-Hercegovinában teljesen más a közlekedési kultúra, mint Magyarországon. Jelzőtáblák szinten egyáltalán nincsenek, így azt sem lehet tudni, hogy hol kezdődik és hol ér véget egy-egy lakott település. „Szerencsére az EUFOR felirattal közlekedő járműveket még úgy, ahogy tisztelik" – tette hozzá.

Kollár szakaszvezetőtől megtudtuk azt is, hogy véleménye szerint az EUFOR misszió egyik nagy előnye, hogy könnyen lehet kapcsolatot tartani a családdal és a rokonokkal. Õ például, az internet segítségével napi kapcsolatban állt hozzátartozóival. Sőt, olyan szerencséje volt, hogy kint töltött idő alatt rendezett úgynevezett „Magyar Napra" a Kondorosi Citerásokat hívták ki zenélni. Az együttesnek pedig tagja az édesapja is. Így vele nemcsak a szabadsága ideje alatt Magyarországon, hanem Szarajevóban is találkozhatott.

– Természetesen szeretnék még kijutni további missziókba is. Katonatársaimtól tudom, hogy a szentesi alakulatnál elsősorban a balkáni missziókat engedélyezik, de én még nem tettem le arról, hogy egyszer szolgálhatok Afganisztánban – mondta a fiatal tisztes.

Fotó: Szűcs László