Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bomba az útkereszteződésben

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 30. 13:01

A tizenharmadik héten, azaz március 23–29-e között 57 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 15 esetben kellett soron kívül intézkedniük.

Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 279 bejelentést kaptak.

Március 23-án, a Komárom-Esztergom megyei Tatán, a Komáromi úton, egy családi ház udvarában, kerti munkák közben bukkantak az ott lakók mintegy száz darab, a második világháborúból visszamaradt gyalogsági lőszerre. A kiérkező tűzszerész járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – a két kilogrammnyi veszélyes lőszermaradványt a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Március 24-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőcsáton, a sportpálya közelében, tereprendezési munkálatok közben bukkantak a munkások egy 50 milliméteres aknavető gránátra. Az értesített tűzszerészek – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – a veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Ugyanezen a napon a főváros XXI. kerületében, a Mag utcában, a közterületen végzett földmunka közben bukkantak egy világháborús robbanószerkezetre. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Március 25-én a Pest megyei Dunaharasztiban akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Klauzár és az Árok utak kereszteződésében ugyanis egy GP–250 típusú, angol gyártmányú bombára bukkantak földmunkák közben a munkások. A 125 kilogramm súlyú veszélyes szerkezetet a tűzszerészek nem tudták hatástalanítani, így a bombát a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen megsemmisítette.

Szintén március 25-én Budapesten, a III. kerületben, a Huszti úton, a Vám-, és Pénzügyőrség udvarában, földmunkák közben került előr egy AO–3,5 típusú repeszbomba. A második világháborúból visszamaradt szerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen robbantotta fel.

Március 26-án és 27-én is ki kellett vonulniuk a honvédség tűzszerészeinek a főváros XII. kerületébe, a Jagelló útra, ahol közműépítés közben találtak több veszélyes robbanószerkezetet a munkások. 26-án egy 81 milliméteres aknavetőgránát került elő, amelyet az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított. Másnap még tucatnyi újabb repeszromboló-gránátra, illetve kézigránátra bukkantak, így ismét szóltak a tűzszerészeknek. A gránátokat ezúttal a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr szállította a központi gyűjtőbe.

Március 27-én Székesfehérváron, a Nagyszebeni és a Tordai utak sarkán, vízelvezető árok ásása közben találtak egy 149 milliméteres repeszromboló gránátot. Az értesített tűzszerész járőr – Szalay Attila zászlós vezetésével – a terület átvizsgálása során még hét darab üres gránáthüvelyt is talált. A gránátot és a hüvelyeket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.