Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit romboló elrettentési céllal a Falkland-szigeteknél?

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. február 18. 11:48

Erősítést küldött a vitatott hovatartozású Falkland-szigetekhez a brit királyi haditengerészet, miután ismét éleződik a feszültség a területre igényt tartó Argentínával. Brit sajtóbeszámolók szerint már a Nagy-Britanniától 13 ezer kilométerre fekvő dél-atlanti szigetek fővárosa, Port Stanley partjai előtt járőrözik a York nevű romboló.

A brit védelmi minisztérium csütörtökön cáfolta, hogy „haditengerészeti ütőerő" tartana a helyszínre.

A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap által idézett magas rangú haditengerészeti forrás szerint a Yorkot – amelyet egy felderítő és egy ellátó hajó is kísér –

elrettentési

" céllal vezényelték a Falkland-szigetekhez.

A forrás szerint az egység kivezénylése „nagy csendben" történt, megelőzendő, hogy Argentína provokációnak tekintse a fejleményt, de az argentinoknak „most már nem lehetnek kétségeik afelől, hogy ott vagyunk".

Előzőleg Argentína hajózási szigorításokat helyezett kilátásba, miután hírét vette, hogy Nagy-Britannia olajfeltáró fúrásokra készül a szigetek körüli vizeken. A szigorítások az argentin partok és a Falkland-szigetek közötti hajózásra érvényesek, de brit szakértők szerint ez nem akadályozza a szigetcsoport elérését tengeri úton, mivel ehhez nem kell útba ejteni az argentin felségvizeket.

A tervek szerint pénteken érkezik a térségbe egy úszó olajfúró létesítmény, amelyet Skóciából vontatnak a helyszínre. Szakértői becslések szerint a szigetek óceáni talapzata akár 60 milliárd hordónyi nyersolaj-készletet is rejthet; ez vetekszik az északi-tengeri – már kimerülőben lévő – olajkinccsel.

Az északi-tengeri mezőkről a 70-es évek óta Nagy-Britannia hozzávetőleg 40 milliárd hordó olajat hozott felszínre.

Nagy-Britannia és Argentína 1982-ben 74 napos háborút vívott a szigetek birtoklásáért, miután az argentin hadsereg elfoglalta a brit korona fennhatósága alá tartozó, két nagy és több száz kisebb szigetből álló területet.

Margaret Thatcher akkori brit kormányfő már három nappal az argentin invázió után útnak indította a II. világháború óta addig mozgósított legnagyobb brit haditengerészeti expedíciós egységet. A konfliktus 1982. június 14-én az argentin erők fegyverletételével zárult. A háborúban 255 brit és 649 argentin katona esett el.

A brit-argentin kapcsolatok azóta normalizálódtak, de Argentína továbbra is igényt tart az általa Malvinas-szigeteknek nevezett területre. Carlos Menem egykori argentin elnök egy ízben fejenként egymillió dollárt is felajánlott a szigetlakóknak, ha felveszik az argentin állampolgárságot, de a brit állampolgárságú, angol ajkú lakosság ezt elvetette.