Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csőtörés és gránátok a kutatóintézetben

Szöveg: Szűcs László |  2010. február 22. 10:56

A hetedik héten, azaz február 15–21. között mindössze öt bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek mind az öt esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig 43 bejelentést kaptak.

Február 15-én a főváros IV. kerületéből érkezett egy soron kívüli bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészeihez. A Bőrfestő utcában található Csokonai Gimnázium gondnoka telefonált, hogy az intézmény udvarán egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet talált. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy egy 7,62 milliméteres lövedék került elő, amelyet a központi gyűjtőbe szállítottak.

Február 17-én Nyíregyházáról kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Vestyik Vilmos utcában található Mezőgazdasági Kutató Intézet kertjében, csőtörés történt és a kárelhárítási munkálatok során világháborús robbanószerkezetek kerültek elő. A Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezetésével kiérkezett járőr a terület átvizsgálása során összesen két darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz aknavetőgránátot talált. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Február 18-án a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cibakházán, a Petőfi utcában egy 12,7 milliméteres páncéltörő lőszert találtak az arra járók. Természetesen azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit, akik – Fazekas Judit zászlós vezetésével – a világháborús lőszert a közelben kijelölt helyen megsemmisítették. Azt sajnos nem sikerült kideríteni, hogy a lőszer miként került a közterületre.