Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dinamikus Együttműködés 2011: az idei legnagyobb kiképzési rendezvény

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 17. 8:07

Idei legnagyobb gyakorlatára készül a Magyar Honvédség. A május 23. és június 7. közötti, Dinamikus Együttműködés 2011 elnevezésű gyakorlaton – valamint az ehhez kötődő Vigorous Warrior 2011 több nemzeti, katona-egészségügyi dinamikus és statikus bemutatón – számos feladat vár a részt vevő alegységekre és katonákra.

„A Dinamikus Együttműködés 2011 gyakorlat – számos más hazai- és nemzetközi gyakorlat, valamint felkészítési rendezvény mellett – idén a Magyar Honvédség első számú hazai gyakorlata. Aki már több éve figyelemmel kíséri a Magyar Honvédség tevékenységét, az tapasztalhatta, hogy évente rendezünk egy nagyszabású gyakorlatot, ahol a katonák számot adhatnak felkészültségükről" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Garas László alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) Szárazföldi Hadműveleti és Kiképzési Főnökség kiemelt főtisztje.

A gyakorlat tervezéséért közvetlenül felelős tiszt hozzátette: korábban a Bevetési Irány gyakorlatok voltak azok, amelyek során a végrehajtásra kijelölt alegységek – az éves megmérettetésük mellett – egy-egy speciális képességet, szakterületet is bemutathattak.

A Dinamikus Együttműködés gyakorlat névválasztása sem véletlen – tudtuk meg az alezredestől. Az együttműködés szó az MH ÖHP alárendeltségébe tartozó szárazföldi és légierő haderőnemek, illetve a logisztikai erők közötti szoros kooperációt jelenti, amely ezúttal kiegészül a katona-egészségügyi szolgálattal való közös tevékenységgel is. A „dinamikus" szó pedig az együttműködés minőségét jelzi.

Mint megtudtuk, a gyakorlat célja a részt vevő katonai szervezetek országvédelmi feladatokra történő felkészítése, valamint a parancsnokok és törzseik begyakoroltatása a Magyar Honvédség készenlétbe helyezésének, átcsoportosításának, a védelmi harctevékenység megtervezésének, megszervezésének, irányításának és vezetésének feladataira. Mindezek mellett gyakorolják a harctéren és a hátországban kialakított egészségügyi rendszer elemeinek működtetését.

A gyakorlat levezetéséről szólva Garas László alezredes elmondta: az első mozzanatban a tatai székhelyű MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. lövészzászlóaljának bázisán megalakított zászlóalj-harccsoport (ZHCS) komplex harcászati gyakorlatot, illetve éleslövészetet hajt végre. A gyakorlat második része az úgynevezett országvédelmi dinamikus bemutató foglalkozás, amit egy több nemzeti katona-egészségügyi bemutató foglalkozás követ.

„A gyakorlat alaphelyzetét úgy állítottuk be, hogy a két bemutató foglalkozás között összefüggés legyen: az ország védelme érdekében végrehajtott halogató harctevékenység során sérülést szenvedett állományt a katona-egészségügyi szolgálat különböző ellátási szintű, a harctéren, vagy a hátországban telepített objektumaiba szállítják és látják el. Így biztosítottá válik, hogy a katonák, a parancsnokok és a törzsek – az alaprendeltetésből adódó harcfeladataik begyakorlása mellett – a harctéri egészségügyi tevékenységet is gyakorolhassák" – mondta az ÖHP főtisztje, hozzátéve: a gyakorlat azért is kiemelt fontosságú, mert idén márciusban részben megújították a Magyar Honvédség készenléti szolgálatainak rendszerét, így a mostani kiképzési rendezvény egyben az új rendszer tesztelése is.

A Dinamikus Együttműködés 2011 gyakorlaton résztvevő zászlóalj harcoló, és harctámogató megerősítést kapott, így jött létre a zászlóalj harccsoport. A tatai dandártól egy 152 milliméteres D-20-as ágyútarackos üteg, egy T–72-esekkel felszerelt harckocsi szakasz, valamint egy Konkurszokkal ellátott páncéltörőrakéta-szakasz érkezett a ZHCS-ba. Emellett a debreceni MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj felderítő szakasza csatlakozott a ZHCS-hez, a vegyivédelmi képességet pedig a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalja adta. Győrből az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől egy Mistral szakasz, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról két Gripen, a szolnoki helikopterbázisról pedig harci-, és szállítóhelikopterek erősítik a zászlóalj harccsoportot.

„Természetesen nem szabad megfeledkeznünk azokról a támogató-kiszolgáló szervezetekről sem, amelyek a gyakorlat valós biztosítását végzik majd. Ilyenek az MH 43. Nagysándor József Vezetéstámogató és Híradó Ezred, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, az MH Támogató Dandár, illetve az MH Bakony Harckiképző Központ" – mondta a főtiszt.

Garas László alezredes elárulta: nem véletlen, hogy a Dinamikus Együttműködés 2011 gyakorlattal egyidőben rendezik meg a Vigorous Warrior (VW) 2011 elnevezésű több nemzeti, katona-egészségügyi dinamikus és statikus bemutatót. A Magyar Honvédség egészségügyi szolgálatának ilyen szintű gyakorlaton való részvétele ugyanis már évek óta foglalkoztatta az MH ÖHP vezetését. Annak pedig, hogy éppen most rendezik meg a bemutatót, az az oka, hogy idén júniusban Magyarország ad otthon a NATO Egészségügyi Főnökök Tanácsa (COMEDS) 35. konferenciájának, s ennek lesz része a VW 2011.

E gyakorlaton egyébként a magyar katona-egészségügyi szolgálat – a HVK egészségügyi Csoportfőnökség, a MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ, a Honvédkórház–Állami Egészségügyi Központ, valamint a budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ kijelölt állománya – egy német-holland-magyar többnemzeti, ROLE-2 szintű képesség, egy francia mobil sebészcsoport és egy cseh MEDEVAC helikopter vesz részt.

A május 23-án ünnepélyes megnyitóval kezdődő Dinamikus Együttműködés 2011 gyakorlatnak két fő látogatói napja lesz. Június 6-án az úgynevezett szakmai napot tartják, amelyre az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt alakulatai és a katona-egészségügyi szervek parancsnokait, a nyugállományú, illetve a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek képviselőit hívták meg. Emellett a katonai tanintézetek hallgatóinak és honvédtiszt-jelöltjeinek is szeretnének lehetőséget biztosítani, hogy megtekintsék a szakmai napot. A június 7-i VIP-napra pedig meghívták a magyar politikai és katonai vezetést, a COMEDS vendégeit, a társ fegyveres testületek országos vezetőit, a megyei védelmi bizottságok elnökeit és titkárait, valamint a Magyarországon akkreditált katonai attasétestület tagjait is.

Fotó: Archív