Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyelőre abbamaradt a koalíciós támadás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 20. 11:54

Mind Tripoliban, mind Bengáziban abbamaradtak vasárnap reggelre a nemzetközi koalíció támadásai Moammer Kadhafi ezredes katonai célpontjai ellen – jelentették helyszíni tudósítók. A Kadhafi erői elől menekülő civil lakosok elkezdtek visszatérni elhagyott otthonaikba Bengáziban. A líbiai vezető eközben hosszú háborút ígért az országára katonai csapást mérő koalíció tagjainak, és közölte: megnyittatták a fegyverraktárakat, hogy mindenkit felfegyverezzenek.

Nem volt bombázás sem a líbiai fővárosban, sem a környékén, sem pedig a lázadók kelet-líbiai fő erősségében, egyszersmind az észak-afrikai ország második városában, Bengáziban. Azok a lakosok, akik előző nap elmenekültek Kadhafi erőinek heves támadásai miatt, elkezdtek visszatérni.

1595915753
Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország vezette nemzetközi koalíció erőteljes bombázásnak vetette alá szombaton Kadhafi erőit levegőből és tengerről egyaránt.
Moammer Kadhafi vasárnap “hosszú háborút" ígért, és kijelentette, hogy az egész líbiai nép fegyvert ragad és győzni fog. “Végzünk minden árulóval és a keresztesek koalíciójának kollaboránsaival" – nyilatkozott a líbiai vezető telefonon az állami televíziónak. Közölte, hogy megnyittatta a líbiai fegyverraktárakat, és mindenkit felfegyvereznek, “automata fegyverekkel, aknavetőkkel, bombákkal" látnak el.

A fővárost is támadták

Légi támadás érte vasárnap hajnalban Tripolit, s válaszul működésbe léptek a líbiai légvédelmi ütegek. Egy azonosítatlan repülőgép repült át a líbiai főváros déli része felett, Moammer Kadhafi líbiai vezető megerősített szálláshelyénél, amelynek része egy laktanya is. Helyi idő szerint hajnali két óra húsz perckor megszólaltak a légvédelmi ágyúk, vörös csíkokat rajzolva az égbolton. Az állami televízió hírei szerint a nyugati légicsapások első hullámában – amelyben öt várost, Tripolit, Szirtet, Bengázit, Miszrátát és Zuvarát ért támadás a nyugati katonai koalíció repülőgépeiről, hadihajóiról és tengeralattjáróiról – legalább 48 ember vesztette életét, közülük huszonhatan Tripoliban, a sebesültek száma legalább 150-re rúg. Az áldozatok többsége polgári személy.

1595915753
Izraeli sajtóértesülések szerint Kadhafi és családja, valamint a felső
vezetés tagjai titkos föld alatti bunkerekben rejtőzködnek. Kadhafi már
hetek óta komolyan készült a nyugati hadműveletre, ezért a harci
helikoptereket és szárazföldi erőket sivatagi fedezékekben rejtette el,
hogy minimalizálja sebezhetőségüket. 

Miszrátai lakosok beszámolója szerint a nyugati harci gépek a várostól 7 kilométerre fekvő légi támaszpontot támadták, ahol a kormányerők vetették meg lábukat. Cáfolták az állami televízió azon jelentését, hogy a vadászgépek polgári célpontokat és üzemanyag-tározókat támadtak meg a városban. A Kadhafihoz hű erők egy része röviddel a légicsapások megindulása előtt elmenekült a körzetből.

Németország nyugati szövetségesei megütközéssel fogadták, hogy a Merkel-kormány nem támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Líbia feletti légtérzárral kapcsolatos határozatát, és a katonai beavatkozásban való részvételt elutasítva – Oroszország és Kína társaságában – tartózkodott a szavazástól.
Vasárnapi sajtóértesülések szerint elsősorban az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Kanada adott hangot neheztelésének az előző napi párizsi csúcskonferencián. Ennek nyomán – mint a Welt am Sonntag írta – Angela Merkel kancellár egyfajta diplomáciai kármentésbe kezdett.
A találkozó után a kancellár bejelentette, hogy országa nem vesz részt ugyan a Líbia elleni katonai akcióban, de a Németországban lévő amerikai katonai támaszpontokat felhasználhatják ahhoz. Merkel közölte azt is, hogy ezen kívül Németország kész nagyobb felelősséget vállalni Afganisztánban. Mindez közvetlen utalás azokra az értesülésekre, amelyek szerint a német hadsereg, a Bundeswehr kész részt venni az Afganisztán feletti AWACS-felderítő repülésekben, hogy a líbiai katonai szerepvállaláshoz így tehermentesítse az amerikai, illetve NATO-erőket.

A konzervatív vasárnapi lapnak nyilatkozott a Kadhafival szemben álló líbiai ellenzék egyik vezetője is, hangoztatva: később majd emlékezni fognak arra, hogy a nemzetközi közösség mely országai álltak ki mellettük, és melyek nem. Hozzáfűzte, hogy a líbiai diktátor feletti győzelem esetén minden hatályban lévő nemzetközi szerződést tiszteletben kívánnak tartani.