Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyetértésre számít Catherine Ashton

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 27. 6:20

Az uniós külügyminiszterek egyetértésének elnyerését reméli Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Külügyi Szolgálat létrehozására kidolgozott tervéhez. A külügyminiszterek mellett ezúttal a tagországok védelmi tárcáinak képviselői is részt vettek a luxembourgi tanácskozáson.

Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Luxembourgban zajló tanácskozásukon áttekintették a szolgálat szerkezetére vonatkozó elképzeléseket, amelyekről az elkövetkező hónapokban még várhatóan kemény alkudozásokat kell folytatni a saját beleszólási jogának bővítésére törekvő Európai Parlamenttel is.

Ashton már egy hónappal ezelőtt benyújtotta tervezetét, és most – mint azt a hétfői megbeszélés kezdetén mondta – jó hírekre, támogatásra számít a kormányok képviselőitől.

A külügyminiszterek mellett ezúttal a tagországok védelmi tárcáinak képviselői is részt vettek a luxembourgi tanácskozáson. Egyetértésre jutottak abban, hogy az uniós országok kül- és biztonságpolitikájának fokozott összehangolására irányuló törekvések jegyében, amikor nagyobb hangsúlyt kap a biztonsági, védelmi vetület is, a védelmi miniszterek eddig félévente tartott értekezleteinél sűrűbben kellene találkozniuk.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral is tárgyaltak az unió és az észak-atlanti szervezet közötti együttműködés javításáról. Utóbb Rasmussen elmondta: az afgán rendőri erők kiképzését illetően olyan munkamegosztást javasolt a NATO és az EU között, hogy az atlanti szövetség végezné a kockázatosabb rendészeti műveletekre való felkészítést, míg az unió szakemberei képeznék ki a helyi rendőri erőket, oktatnák a nyomozás technikáját, illetve segítenék az igazságügyi reformot.

Magán a külügyminiszteri értekezleten az Európai Külügyi Szolgálatról folytatott vita előtt áttekintettek több időszerű nemzetközi kérdést, köztük a kirgizisztáni helyzetet. A miniszterek felszólították a korábbi államfő elűzése nyomán hatalomra került ideiglenes kirgiz kormányzatot, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat és a jogállamiság normáit. Üdvözölték azt a tervet, hogy októberben törvényhozási választásokat tartanak Kirgizisztánban.

Az uniós védelmi miniszterek támogatást ajánlottak Kenyának és a Seychelle-szigeteknek ahhoz, hogy e két – újabban vonakodó – ország továbbra is legyen hajlandó lefolytatni a büntető eljárást az Indiai-óceánon elfogott tengeri kalózok ügyében, és gondoskodni a kiszabott büntetések végrehajtásáról.

Az EU-külügyminiszterek sajnálkozásuknak adtak hangot amiatt, hogy a szudáni elnökválasztás lebonyolítását illetően sok “hiányosságról" érkezett beszámoló. Ugyanakkor méltatták, hogy legalább “nagyrészt békés" volt a voksolás, amelynek a végeredményét egyébként ezen a napon tették közzé. Eszerint Omar Haszan Ahmed el-Besír eddigi államfő győzött.

Szintén szót ejtettek a külügyminiszterek Mianmarról – a volt Burmáról -, ahol még csak készülnek a választásokra, de a közzétett választási törvény súlyos aggodalmakra ad okot a tisztességes, demokratikus lebonyolítás esélyeit tekintve. Az EU missziót szeretne meneszteni a délkelet-ázsiai országba.

Hivatalosan ugyan nem szerepelt a luxembourgi napirenden, de egy uniós diplomata elmondta, hogy Catherine Ashton az Irán elleni szankciók megszigorítására kívánja rávenni Kínát, amikor csütörtökön Pekingbe utazik.