Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősödnek a magyar-brit kétoldalú kapcsolatok

Szöveg: HM Védelempolitikai Főosztály | Fotó: Rácz Tünde, Szabó Lajos zászlós |  2021. július 20. 22:06

Kétnapos munkalátogatás keretében fogadta David Hogan-Hern brit védelempolitikai igazgatót Németh Gergely védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese. A megbeszélésre dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Penny Mordant brit védelmi miniszter által, 2019. július 17-én jóváhagyott együttműködési menetrend alapján került sor.

UNFICYP Military Police Platoon ünnepélyes aláírása (5)

A megbeszélés során a felek kiemelték, hogy az együttműködés alapját az Észak-Atlanti Szövetségben történő együttműködés, a fenyegetésekre adott közös reagálás és az erősödő kétoldalú kapcsolatok képezik. A Szövetség jövőbeni adaptációja kapcsán egyetértettek a két százalékos védelmi kiadási részarány, a biztonsági fenyegetésekkel kapcsolatos dialógus és a NATO innovációs erőfeszítéseinek fontosságában.

Németh Gergely ismertette a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményeit és kiemelte annak NATO megfelelőségét. Hangsúlyozta, hogy hazánk a nemzeti önerő fejlesztésével és az erre építkező többnemzeti együttműködés elmélyítésével járul hozzá a NATO kollektív védelméhez. Az új Nemzeti Katonai Stratégia ismertetése során kitért arra is, hogy ez az első olyan magas szintű stratégiai dokumentum, amely a NATO védelmi és elrettentési berendezkedéséből eredő koncepciókat és feladatokat átemeli a magyar védelmi gondolkodásba. Kiemelte továbbá, hogy a magyar kezdeményezésű Közép-Európai Hadosztályparancsnokság és a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság hazánk és a környező szövetséges államok történelmi léptékben is meghatározó hozzájárulását jelentik a Szövetség erőfeszítéseihez.a.

UNFICYP Military Police Platoon ünnepélyes aláírása (3)

Kitérve a Nyugat-Balkán helyzetére magyar részről hangsúlyozták, hogy Magyarország elemi érdeke a regionális instabilitás csökkentése, a térségbeli államok bevonása a rendezési folyamatokba és az euróatlanti integrációs perspektíva hitelességének fenntartása. Kitértek arra is, hogy a soron következő KFOR váltásban Magyarország jelöli a parancsnokot, továbbá erősíti jelenlétét a műveletben, amely hazánk biztonsága szempontjából meghatározó fontosságú. Magyar részről köszönetet mondtak a KFOR és a régió biztonsága iránti brit elkötelezettségért és hozzájárulásért.

UNFICYP Military Police Platoon ünnepélyes aláírása (4)

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese ismertette a haderő fejlesztésének koncepcióját kiemelve a kiképzés, a toborzás, a honvédség társadalmi kapcsolatainak, valamint az önkéntes tartalékos szolgálat pillérének vonatkozásait. A tárgyaláson szót ejtettek a Magyar Honvédség műveleti alkalmazásáról a válságrégiókban.

A felek a miniszterek által rögzített megállapodás folytatásaként megerősítették szándékukat a magyar és brit védelmi politika és katonai képességek közötti interoperabilitás fokozására, kiemelten a nyugat-balkáni országokkal folytatott dialógus, a hibrid hadviselés elleni küzdelem és a tartalékos rendszerek közötti együttműködés területén.

UNFICYP Military Police Platoon ünnepélyes aláírása (12)

A brit védelempolitikai igazgatót utazása második napján udvariassági látogatáson fogadta Szabó István honvédelmi államtitkár és dr. Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár (KKM), továbbá informális beszélgetést folytatott dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal.

LALA0876
Kapcsolódó cikkek