Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősödő magyar-francia kapcsolatok

Szöveg: Antal Ferenc és Takács Vivien | Fotó: Szabó Lajos zászlós, Szováthy Kinga |  2022. március 24. 17:49

Kitüntetéssel egybekötött fogadást tartottak a francia nagykövet rezidenciájában Budapesten, március 23-án, szerdán. Az ünnepségen - mások mellett - kitüntetést kapott dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára is. A francia delegációt Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese fogadta hivatalos látogatás keretében másnap, március 24-én, csütörtökön.

LALA1474

Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete a Nemzeti Érdemrend lovagi fokozatát adta át dr. Németh Gergelynek, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkárának.

Pascale Andreani a helyettes államtitkárhoz fordulva elmondta: „Ön volt az, aki hosszú szünet után újjáélesztette a védelempolitikai vezetők közötti stratégiai konzultációt Franciaország és Magyarország között. Vannak közös projektjeink, főként azokban az övezetekben, ahol Európa biztonsága is veszélyben van” – utalt a nagykövet a Száhel-övezetre, valamint a Franciaország irányításával létrejött Takuba harci kötelékre, amelyhez hazánk is csatlakozott. „A francia-magyar védelmi kapcsolatok iránti személyes elkötelezettségéért nyújtom át Önnek a Nemzeti Érdemrend lovagja kitüntetést” – hangsúlyozta Pascale Andreani.

Laurent_Marbeouf_latogatasa_es_kituntetes_atadassal_egybekotott_latogatasa_20220323_06 copy

Németh Gergely válaszbeszédében elmondta: páratlan megtiszteltetés számára a kitüntetés. „Az elmúlt évek áldozatos és kölcsönös erőfeszítéseinek köszönhetően - a mostani megváltozott biztonsági helyzetben - Magyarország és Franciaország egymás erős szövetségesei” – hangsúlyozta. A védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár hozzátette: a két ország együtt dolgozik az Európai Unióban, a NATO-ban, a közös kiképzéseken, a közös missziókban, továbbá a fegyverrendszerek üzembe állításán is.

Laurent Marboeuf a francia légierő vezérőrnagya, a fegyveres erők nemzetközi katonai kapcsolatokért felelős tábornoka beszédében hangsúlyozta: Horváth Zoltán Pál alezredes, Sándor Mihály százados, Bodnár István hadnagy, valamint Tóth Gyula főhadnagy szolgálatuk minőségével kiemelkedő támogatást nyújtottak a francia fegyveres erőknek. A vezérőrnagy átadta Horváth Zoltán Pál alezredesnek, Sándor Mihály századosnak és Bodnár István hadnagynak az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban teljesített szolgálatukért a tengerentúli szolgálatért járó kitüntetést. Tóth Gyula főhadnagynak Laurent Marboeuf vezérőrnagy a franciaországi Lille-ben teljesített szolgálatáért a Nemzetvédelmi Érdemrend bronzfokozatát adományozta. A Nemzetvédelmi Érdemrenddel a hadsereg francia vagy külföldi tagjainak a honvédelem szolgálatában és a lakosság javára végzett szolgálatát ismerik el.

Laurent_Marbeouf_latogatasa_es_kituntetes_atadassal_egybekotott_latogatasa_20220323_19 copy

Az ünnepségen részt vett dr. Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató, valamint Szloszjár Balázs dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese.

A francia delegációt március 24-én, csütörtökön, Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese fogadta a Honvédelmi Minisztériumban.

A kétoldalú megbeszélésen - egyebek mellett - szó esett az orosz-ukrán háborúról, amellyel kapcsolatban elhangzott: Magyarország támogatja a NATO és az Európai Unió összes döntését. Ezen felül Magyarország az összes ide érkező menekült megfelelő ellátásáról is gondoskodik.

LALA1473

Sándor Zsolt vezérőrnagy a francia felet tájékoztatta arról is, hogy a válság azt is jelzi, hogy napjaikban a Magyar Honvédség fejlesztése fontosabb, mint valaha.

A magyar-francia védelmi együttműködés témakörén belül szó esett Magyarország részvételéről a Barkhane-művelet alárendeltségében megalakult Takuba elnevezésű alkalmi harci kötelék tevékenységében, a katonaegészségügyi együttműködés lehetőségeiről, a H225M helikopterek beszerzéséről, valamint a két ország közötti tudományos együttműködésről is. Mind a francia, mind a magyar fél kiemelte, hogy elérendő cél a katonai együttműködés további erősítése.

LALA1486