Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Extra biztonsági kockázatot jelentenek a bibliai kódok?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 21. 7:20

Az amerikai tengerészgyalogság közölte: felülvizsgálja szerződését azzal a michigani fegyvergyártó céggel, amelyik bibliai idézetekre utaló kódokkal látta el a hadseregnek szállított távcsöveket – jelentette az ABC News hírcsatorna. Több százezer távcsőről van szó, amelyeket Irakban és Afganisztánban harcoló katonák kézifegyvereire szereltek.

A tengerészgyalogság (USMC) tisztában van a problémával, és azzal, hogy az ügy miképpen értelmezhető, ezért egyeztetések lesznek a jövőbeni szállítmányokról – mondta Geraldine Carey, az amerikai fegyveres erők haderőnemei közé tartozó USMC szóvivője.

A szóban forgó vállalat, a Trijicon 2005 óta szállít olyan távcsöveket az USMC-nek, amelyeken a termékkód, illetve sorozatszám mellett újszövetségi versekre utaló betű- és számkombinációk is szerepelnek. A JN8:12 kód például János evangéliumának arra a részére utal, amely szerint “aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága".

Mikey Weinstein, a Hadsereg Vallási Szabadsága Alapítvány vezetője szerint a bibliai kódok veszélyeztetik az amerikai katonák biztonságát, és már több katonától érkezett panasz. A kereszténység szent könyvéhez köthető fegyverek szerinte a dzsihádot (szent háborút) hirdető muzulmán fanatikusok malmára hajtják a vizet.

A Trijicon – amely elismerte, hogy valóban biblia kódok szerepelnek a távcsöveken – nemcsak a tengerészgyalogságnak, hanem a szárazföldi hadseregnek is szállított ilyen alkatrészeket. E haderőnem azonban nem talál különösebb kifogásolnivalót a titkos kódokban.

John Redfield, a Középső Parancsnokság szóvivője azt mondta, bár a hadsereg tagjai nem folytathatnak hittérítő tevékenységet a muzulmán Irakban és Afganisztánban, a távcsövek nem sértenek semmilyen szabályt. Szerinte csak azok hatékonysága számít, nem pedig a rajtuk levő kód. Hasonlata szerint arról sem született döntés, hogy a dollárbankók hátoldaláról el kell távolítani az “Istenben bízunk" feliratot, amely az Egyesült Államok nemzeti jelmondata.

A Trijiconnak csak a tengerészgyalogsággal több évre szóló 660 millió dolláros szerződése van 800 ezer távcső szállításáról.